Lietuvos jūrininkų mitybos elgsena jūroje

Autoriai

  • Jonas Sąlyga

Santrauka

Jūrininkų gyvensenos ir darbo laive mokslinių tyrimų nėra gausu, ypač riboti yra mitybos ir dietos tyrimai. Šio tyrimo metu analizuojami aprašomosios statistikos rezultatai. Panaudoti 2003 ir 2007 metų Lietuvos jūrininkų gyvensenos tyrimų duomenys norint nustatyti jūrininkų mitybos įpročius ir mitybos elgseną. Tyrimo objektas – Lietuvos jūrininkų gyvensenos jūroje pokyčiai ketverių metų (2003–2007 m.) laikotarpiu. Tyrimo tikslas – nustatyti jūrininkų mitybos įpročių pokyčius 2003–2007 m. (1), ištirti jūrininkų mitybos elgseną (2). Kiekvienam jūrininkui, besikreipiančiam dėl privalomo sveikatos tikrinimo, buvo pateiktas klausimynas. Metodika analogiška kaip ir I tyrimo (2003 m.), plačiau pateikta ankstesniuose straipsniuose [3, 4]. Visi jūrininkai, atitarnavę jūroje nors vieną reisą, nepriklausomai nuo amžiaus turėjo galimybę dalyvauti tyrime. Tirti 932 Lietuvos jūrininkai (20–69 metų amžiaus vyrai), kurių sveikata buvo tikrinama Klaipėdos jūrininkų ligoninės Jūros medicinos centre. Vidutinis jų amžius – 40,0 (SD 11,7) metų. Klausimynas kompiuterizuotas, tyrimo duomenys kaupti programinės įrangos Microsoft Access pagrindu sukurtame duomenų banke, kuriame jau buvo saugomi I tyrimo (2003 m.) duomenys. Klausimyną sudarė kai kurių maisto produktų vartojimo dažnio, mitybos įpročių (polinkio vartoti cukrų, riebalus, skaidulų turinčius maisto produktus) krante ir laive, požiūrio į mitybą klausimai. Sveikos mitybos suvokimas buvo vertinamas pagal tai, kaip dažnai tiriamieji vartoja vaisius ir daržoves. Į klausimą apie mitybą laive 5,3% jūrininkų atsakė, kad jų mityba yra puiki, 20,8% – labai gera, 39,4% – gera, 25,7% – nebloga ir tik 7,7% – bloga. 2003–2007 m. Lietuvos jūrininkų mityba jūroje kito ir darėsi sveikesnė. Dažniau pradėta vartoti vaisius ir daržoves, tačiau laive jūrininkai valgė mažiau vaisių bei daržovių, dažniau vartojo cukrų, riebalus nei krante. Analizuojant keturių jūrinių pareigybių jūrininkų mitybos įpročius nustatyta, kad rečiau nei kitų pareigybių jūrininkai laive cukrų, riebalus ir skaidulų turinčius maisto produktus vartojo vadovaujančios grandies jūrininkai. Mitybos reikšmę sveikatai geriau vertino mechaninės laivų tarnybos ir denio komandos jūrininkai, nei vadovaujančios ir pagalbinės laivyno grandies jūrininkai. Gana aukštai visų pareigybių jūrininkų buvo vertinamas ir atvirumas maisto naujovėms. Jūrininkai buvo vieningos nuomonės apie lūkesčių dėl mitybos svarbos gyvenime pasiteisinimo. Tyrimas parodė, kad jūrininkų mityba pasidarė sveikesnė, lyginant 2003 ir 2007 m. tyrimus, tačiau vaisių ir daržovių vartojimas išliko mažesnis nei rekomenduojama PSO. Jūrininkai reiso metu rečiau vartoja vaisius ir daržoves nei būdami krante. Jūrininkų mitybos įpročiai buvo susiję su didesniu cukraus ir riebalų vartojimu jūroje nei krante. Visų profesinių grupių jūrininkai pripažino mitybos svarbą sveikatai ir buvo atviri maisto naujovėms.

Raktažodžiai: jūreivių mitybos įpročiai krante, jūroje, jūreivių elgsena.

Autoriaus biografija

Jonas Sąlyga

Klaipėda Seamen’s Hospital

Downloads

Publikuota

2009-12-29

Numeris

Skyrius

Straipsniai

Kaip cituoti

Lietuvos jūrininkų mitybos elgsena jūroje. (2009). Reabilitacijos Mokslai: Slauga, Kineziterapija, Ergoterapija, 1(1). https://doi.org/10.33607/rmske.v1i1.889