Odos temperatūros virš dirbančio raumens kitimo dėsningumai (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Visos energijos rūšys, tarp jų biologinė ir mechaninė, galiausiai virsta šiluma. Fizinio krūvio metu šiluma išsiskiria žmogaus organizme, veikdama energijos balansą, ir pasireiškia lokaliu temperatūros padidėjimu. Lokalus temperatūros padidėjimas dirbančiuose raumenyse paklūsta termodinamikos dėsniams. Straipsnyje analizuojami odos virš dirbančio raumens temperatūros kitimo dėsningumai. Pagal raumens šilumos balansą nustatyta, kaip odos temperatūros kitimas priklauso nuo tarpusavyje susijusių vidinių ir išorinių veiksnių, sudaryta odos temperatūros pokyčio diferencinė lygtis. Atlikti odos temperatūros virš dirbančio raumens matavimai visiškai patvirtino teorinę prielaidą, kad dirbantis raumuo patiria įšilimo, nusistovėjusios temperatūros ir aušimo periodus. Odos lokalios temperatūros virš dirbančio raumens ir šios temperatūros pokyčių tyrimai gali būti panaudoti sportininko parengtumui įvertinti ir norint išsiaiškinti, ar sportininkui (dirbančiajam) tinka aprangos konstrukcija.Raktažodžiai: šilumos balansas, lokali temperatūra, raumuo.