Širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinių rodiklių kaita paros metu ir per aerobikos pratybas (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — įvertinti širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinių rodiklių kaitą paros metu ir per aerobikos pra-tybas. Buvo tiriamos 28 KMU studentės (22,6 ± 0,43 m.), 2—3 kartus per savaitę (vidutiniškai 1,5 metų) lankančios sveikatingumo aerobikos pratybas.Norint stebėti širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, buvo registruota elektrokardiograma (EKG) ir tirti šie dydžiai: R dantelio amplitudė, ST amplitudė, JT intervalas, JT / RR santykio trukmė ir ŠSD. Tirdami naudojome „Cardio Scout“ (Vokietija—Lietuva) aparatą su penkiais elektrodais, registruojančiais dvi įprastinės stebėsenos metu naudojamas derivacijas, aparatas buvo tvirtinamas ant krūtinės ląstos. Ilgalaikis elektrokardiogramos registravimas vyko 24 valandas.Tyrimai parodė, kad nakties metu širdies susitraukimų dažnis (ŠSD) buvo mažiausias, ryto, lyginant su vakaro, išliko panašus. Aerobikos pratybų metu įsidirbimo fazėje (penktą minutę) ŠSD siekė 103,13 ± 19,64 tv. / min. Didžiausio intensyvumo pratybų metu (trisdešimtą minutę) ŠSD siekė 153,78 ± 16,14 tv. / min, atsigavimo metu (penkiasdešimtą minutę) — 101,03 ± 14,47 tv. / min. R bangos amplitudės vidurkis per parą (kai vyko aerobikos pratybos) ir aerobikos pratybų metu buvo visiškai vienodas, tačiau standartinis nuokrypis patikimai skyrėsi (p < 0,05). JT intervalo ir ST amplitudės reikšmės didžiausio intensyvumo aerobikos pratybų fazėje statistiškai patikimai skyrėsi nuo įsidirbimo ir atsigavimo fazių (p < 0,05). JT intervalas patikimai buvo ilgiausias nakties metu, trumpiausias — maksimalaus krūvio metu, o standartinis nuokrypis mažiausias nakties metu (p < 0,05). ST amplitudė patikimai didėjo krūvio metu, o esant ramybės būsenai mažėjo. Per parą registruotos ST amplitudės buvo panašios (p > 0,05). Analizuojant JT / RR intervalų santykio reikšmės per aerobikos pratybas įvairiose treniruotės fazėse ir paros metu buvo panašios (p > 0,05), tačiau JT / RR intervalų santykis maksimalaus aerobinio krūvio metu, palyginus su paros rodikliais, buvo patikimai didesnis.Raktažodžiai: širdies ir kraujagyslių sistema, funkciniai rodikliai stebėsenos metu, elektrokardiografija, aerobikos pratybos.