Kompiuterizuota dinamografinė sistema plaukikų specialiosios jėgos parametrams tirti (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — ištirti ir įvertinti plaukikų specialiosios jėgos dinaminių parametrų tyrimo galimybes taikantoriginalią kompiuterizuotą dinamografinę sistemą. Tiriamieji ir tyrimo metodika: 24 įvairaus meistriškumo plaukikaiatliko standartinius testus (Оноприенко, АÚаманов, 1973; Yeater et al., 1981; Фомиченко, 2001), kurių metu buvoregistruojami traukio jėgos parametrai: a) maksimalioji traukio jėga sausumoje imituojant plaukimo peteliške grybšnįizometriniu režimu (F max s) ir su pririštu guminiu amortizatoriumi plaukiant vandenyje; b) vien rankomis (F vr);c) vien kojomis (F vk); d) visiškai koordinuojant rankų ir kojų judesius (F vpk); e) traukio jėga 30-ies sekundžiųtrukmės plaukimo testo metu (maksimalioji traukio jėga F max 30 ir traukio jėga 30-ą sekundę F 30 s). Traukio jėgoskitimas buvo registruojamas ir analizuojamas originalia kompiuterizuota dinamografine sistema. Ją sudarodinamometras, kurio elektrinis signalas, proporcingas traukio jėgai, buvo registruojamas specialios konstrukcijoselektroniniu signalo kaupikliu. Signalas, užregistruotas duomenų įvedimo įrenginiu „Data Acquisition CardDAS1402“ (Cyber Research, USA), buvo skaitmenizuojamas ir talpinamas personalinio kompiuterio atmintyje.Diskretizavimo dažnis buvo 1000 Hz, o signalo skiriamoji geba — 12 bitų, arba 4096 lygiai. Traukio jėgos signaloparametrų analizė atlikta specialia programa, sukurta naudojant programavimo kalbą DELPHI. Visi registruotitraukio jėgos rodikliai buvo lyginami su 100 m nuotolio plaukimo laisvuoju stiliumi maksimaliais rezultatais.Remiantis tyrimų duomenimis, daromos šios išvados: 1) plaukikų specialiosios jėgos registravimas ir analizėnaudojant kompiuterizuotą dinamografinę sistemą leidžia fiksuoti ne tik absoliučius traukio jėgos dydžius, bet irsukuriamus traukio jėgos svyravimų netolygumus plaukimo ciklo ir net grybšnio metu, kurie teikia svarbią informacijąapie sportininko techninio parengtumo lygį; 2) tiriant plaukikų specialųjį fizinį parengtumą kompiuterizuotadinamografine sistema nustatyta, kad plaukikų testavimo metu dažnai naudojamas maksimaliosios traukio jėgossausumoje rodiklis 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rezultatams prognozuoti pasirodė nepakankamai tinkamas.Geriausiai rezultatus rodo šie plaukimo su pririštu amortizatoriumi testo traukio jėgos rodikliai: traukio jėga plaukiantvisiška koordinacija (F vpk), maksimalioji 30 sekundžių testo jėga (F max 30), jėga 30-ą sekundę (F 30 s).Raktažodžiai: plaukimas, traukio jėga, dinamografinė sistema.