Jaunų krepšininkų širdies kairiojo skilvelio struktūra ir funkcija (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Krepšininkų širdies struktūra ir funkcija yra labai mažai tirta, todėl šio tyrimo tikslas — įvertinti jaunų populiariausiosLietuvoje sporto šakos atstovų širdies struktūrinės adaptacijos pobūdį ir mastą.29 krepšininkams, kurių amžius nuo 9 iki 28 metų, ir 7 sveikiems 18—25 metų nesportuojantiems vyrams buvo atliktastandartinė dvimatė M-režimo ir Doplerio echokardiografija. Diastolės pabaigoje buvo matuojamas tarpskilvelinėspertvaros storis, kairiojo skilvelio (KS) vidinis skersmuo ir KS užpakalinės sienelės storis. Santykinis KS sienelės storisapskaičiuotas tarpskilvelinės pertvaros ir užpakalinės KS sienelės storių sumą dalijant iš vidinio KS skersmens. KSmasė buvo apskaičiuojama pagal standartinę formulę. KS diastolinė funkcija buvo įvertinta pulsiniu Dopleriuišmatavus maksimaliuosius (ankstyvą (E) ir dėl prieširdžių susitraukimo (A) pro mitralinį vožtuvą tekančio kraujo)greičius bei apskaičiavus jų santykį (E / A).Krepšininkų širdies dydis daugiausia priklausė nuo jų kūno dydžio. Įvairaus amžiaus ir treniruotumo sportininkųabsoliutus KS vidinis skersmuo skyrėsi reikšmingai, santykinis nesiskyrė (p > 0,05). Santykinis suaugusių krepšininkųKS skersmuo nesiskyrė (p > 0,05), tačiau tiek absoliuti, tiek santykinė KS masė buvo didesnė (p < 0,05) nei sveikųnesportuojančių bendraamžių. Be to, skirtingų amžiaus grupių krepšininkų santykinis KS sienelės storis (miokardokoncentriškumo rodiklis) buvo didesnis už nesportuojančiųjų. Krepšininkų diastolinės KS funkcijos sutrikimo požymiųnenustatyta, o atletų indeksas E / A, nors nereikšmingai, tačiau buvo didesnis už sveikų nesportuojančių asmenų(p > 0,05).Jei krepšinio treniruotė ir sukelia jaunų vyrų širdies KS hipertrofiją, miokardo persimodeliavimas (visų pirma dėlfiziologiškai sustorėjusių sienelių) būna tik saikus ir priklauso nuo sportininko amžiaus bei treniravimosi stažo.Raktažodžiai: antropometriniai rodikliai, echokardiografija, kairiojo širdies skilvelio hipertrofija, krepšinis.