Vežimėlių krepšinio žaidėjų požiūris į klasifikacinę sistemą ir galimybė dalyvauti varžybose (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Straipsnyje nagrinėjama vežimėlių krepšinio klasifikacinės sistemos kokybės ir veiksmingumo problema. Atliktastyrimas dviem šios problemos aspektais — išnagrinėtas vežimėlių krepšinio žaidėjų požiūris į klasifikacinę sistemąir bandyta išsiaiškinti, kokios skirtingo negalios sunkumo laipsnio žaidėjų galimybės dalyvauti varžybose. Anketavimo,pedagoginio stebėjimo, testavimo metodais buvo tirti 42 neįgalūs ir 8 įgalūs vežimėlių krepšinio žaidėjai. Tyrimorezultatai parodė, kad skyrėsi sunkios (1—1,5 balo) ir lengvesnės negalios (2—2,5; 3—3,5; 4—4,5 balų) fiziniųypatybių, specialiųjų vežimėlių krepšinio įgūdžių ir žaidimo veiklos rodikliai. Sunkios negalios (1—1,5 balo) žaidėjaipatenkinamai vertina savo žaidimo rezultatus. Daugumos vežimėlių krepšinio žaidėjų požiūris į klasifikacinę sistemąyra teigiamas.Raktažodžiai: vežimėlių krepšinis, klasifikacinė sistema, vežimėlių krepšinio žaidėjų požiūris į klasifikacinę sistemą.