Dviejų šoklumo ištvermės treniruočių poveikis nervų ir raumenų sistemų nuovargio ir atsigavimo kaitai (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — nustatyti, kaip dvi intensyvios šoklumo ištvermės treniruotės veikia raumenų, nervų ir raumenųsistemų nuovargį bei atsigavimą. Sveiki aktyviai nesportuojantys vyrai (amžius 18—20 metų; n = 11) kas 10 sekundžiųatliko maksimalaus intensyvumo fizinį krūvį (5 serijas po 20 šuolių). Krūvio ir atsigavimo metu buvo registruojamišie rodikliai: šuolio aukštis, maksimalioji valinga jėga (MVJ), elektrostimuliavimu sukelta jėga esant skirtingamraumens ilgiui, laktato koncentracija (La) ir kreatinkinazės (CK) aktyvumas kraujyje, raumenų skausmas. Praėjusdevynioms dienoms po pirmo krūvio, tiriamieji dar kartą atliko tokį patį krūvį. Tyrimo rezultatai rodo, kad po devyniųdienų kartojant intensyvų šoklumo ištvermės krūvį šuolio aukščio, MVJ ir elektrostimuliavimu sukeltos jėgos kaita,kaip ir La koncentracija kraujyje atsigavimo metu, smarkiai nepasikeitė, tačiau sumažėjo CK aktyvumas kraujoplazmoje ir raumens skausmas. Pirmas krūvis labiau paveikė adaptaciją prie raumens pažeidos nei prie metabolinįnuovargį sukeliančių veiksnių.Raktažodžiai: griaučių raumenys, elektrostimuliavimas, metabolinis nuovargis, raumenų pažeida, pakartoto krūvio efektas.