Kariūnų rankų psichomotorinių savybių tyrimas naudojant DPA-1 analizatorių (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — nustatyti reakcijos laiko ir judesių greičio ypatumus atliekant judesius dešine ir kaire ranka bei kaip jie priklauso nuo judesio sudėtingumo. Tyrimo metu siekta atsakyti į šiuos klausimus: 1) ar skiriasi reak-cijos laikas bei judesių greitis atliekant judesį dešine ir kaire ranka; 2) ar priklauso reakcijos laikas ir judesio greitis nuo judesio sudėtingumo; 3) kokie tiriamų parametrų variacijos rodikliai atliekant judesius dešine ir kaire ranka; 4) ar užduoties sudėtingumas turi įtakos tiriamų parametrų rezultatų sklaidai? Tyrimai buvo atlikti LKKA Žmogaus motorikos laboratorijoje naudojant LKKA mokslininkų ir UAB „Katra“ specialistų sukurtą naują originalų prietaisą — žmogaus rankų bei kojų judesių dinaminių parametrų analizatorių DPA-1. Buvo tiriama 50 sveikų Lietuvos karo akademijos pirmo kurso studentų, kurių amžius — 19,1 ± 0,11 m., ūgis — 182,3 ± 1,06 cm, kūno masė — 76,9 ± 1,13 kg. Tyrimo rezultatai parodė, kad atliekant judesius dešine ir kaire ranka reakcijos laiko rodikliai nesiskyrė (p < 0,05), taip pat šio rodiklio nepaveikė ir užduoties sudėtingumas. Analizuojant judesių greičio rodiklių priklausomybę nuo užduoties sudėtingumo aptikta, kad greitą ir tikslų judesį tiriamieji atliko lėčiau nei paprastą greitą. Reakcijos laiko rodiklių sklaida buvo mažesnė (V A%   svyravo nuo 4,0 iki 12,8%) nei judesių greičio (V A%  — nuo 12,3 iki 46,6%). Užduoties sudėtingumas labiau paveikė judesių greičio nei reakcijos laiko rezultatų sklaidą.Raktažodžiai: reakcijos laikas, judesių greitis, užduoties sudėtingumas.