2004 metų europos čempionato rankininkų kūno kompozicijos, varžybinės patirties, amžiaus rodiklių sąsaja su sportiniais rezultatais (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Matematinės statistikos metodais buvo tirta 2004 metų Europos vyrų rankinio čempionato 16 šalių rinktinių (n = 254) narių ūgio, svorio, varžybinės patirties, amžiaus rodiklių poveikis sportiniams rezultatams. Duomenys paimti iš oﬁ cialių dokumentų. 2004 metų Europos čempionato rungtynių sėkmę daugiausia lėmė žaidėjų amžius (r = 0,565; r 2  = 0,3196). Čempionato dalyvių amžiaus vidurkis — 28,3 ± 3,9 metų. Visi aukštesnes vietas (1—8) užėmusių rinktinių nariai, išskyrus ketvirtos vietos laimėtojus Kroatijos rankininkus, buvo vyresni negu čempionato dalyvis vidutiniškai. Čempionato dalyvis rinktinėje vidutiniškai buvo žaidęs 86,5 ± 62 rungtynes. Varžybinės patirties (šalies rinktinėje žaistų rungtynių skaičius) rodiklis taip pat turėjo įtakos (r 2  = 0,2561) aukštesnės vietos užėmimui. Daugiau galimybių laimėti rungtynes turėjo tos rinktinės, kurių žaidėjų patirtis buvo didesnė (r = 0,506). Čempionato žaidėjų varžybinę patirtį lėmė jų amžius (r = 0,753). Nors tarp užimtų vietų ir ūgio rodiklių nustatyta tiesinė priklausomybė, tačiau šiek tiek aukštesnio ūgio žaidėjų rinktinės didesnių galimybių laimėti rungtynes ir užimti aukštesnę galutinę vietą šiame čempionate neturėjo (r 2  = 0,0161). Čempionato dalyvių ūgio vidurkis — 191,1 ± 5,7 cm. 2004 metų Europos čempionate žaidėjų svoris turėjo reikšmingesnę įtaką (r 2  = 0,2561) sėkmingai rungtynių baigčiai negu ūgis. Čempio-nato dalyvių svorio vidurkis — 92,5 ± 4,7 kg. Vidutinis čempionato dalyvių kūno masės indeksas — 25,3. 2004 metų Europos čempionate reikšmingesni buvo varžybinės patirties, o ne kūno konstitucijos rodikliai. Šių rodiklių reikšmė priklauso nuo konkuruojančių komandų žaidėjų kitų parengtumo požymių skirtingumo.Raktažodžiai: rankinis, parengtumas, kūno kompozicija, varžybinė patirtis.