15—18 metų krepšininkų ir imtynininkų požiūris į trenerį bei jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Atliktas 15—18 metų krepšininkų ir imtynininkų požiūrio į trenerį tyrimas, taip pat analizuota, kaip treneris veikia sportininkų įkvėpimo būseną. Siekiant užsibrėžto tikslo buvo keliami tokie uždaviniai: įvertinti trenerio asmenybės brandą sportininkų akimis, ištirti požiūrį į trenerį pagal jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai. Keliama prielaida, kad komandinės šakos sportininkų (krepšininkų) požiūris į trenerį yra palankesnis nei individualios (imtynininkų).Taikyti šie tyrimo metodai: anketinė apklausa („Trenerio asmenybės brandos vertinimo anketa“ ir „Trenerio verti-nimo pagal jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai anketa“), matematinė statistika (χ² kriterijus). Tyrimas atliktas 2004 metais, ištirti 86 sportininkai (15—18 metų imtynininkai ir krepšininkai).Rezultatai atskleidė, kad 15—18 metų imtynininkai ir krepšininkai trenerio asmenybės brandą vertina vidutiniškai, nes trenerį kaip vidutiniškai brandžią asmenybę įvardijo 43% imtynininkų ir 41% krepšininkų. Taikant χ² kriterijų nustatyta, kad krepšininkų ir imtynininkų požiūris į trenerio asmenybės brandą statistiškai patikimai nesiskiria (p > 0,05).Tyrimo rezultatai parodė, kad trenerio poveikį sportininko įkvėpimo būsenai 50% krepšininkų ir 28% imtynininkų vertina teigiamai. Nustatytas statistiškai patikimas (p < 0,05) 15—18 metų krepšininkų ir imtynininkų trenerio ver-tinimo pagal jo poveikį sportininko įkvėpimo būsenai skirtumas: krepšininkų požiūris palankesnis.Raktažodžiai: požiūris į trenerį, įkvėpimo būsena, krepšinis, imtynės.