Adenozintrifosfato, fosfokreatino ir neorganinio fosfato koncentracijos kitimo poveikis raumenų mažų dažnių nuovargiui išemijos sąlygomis (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Santykiškai didesnis raumenų susitraukimo jėgos sumažėjimas stimuliuojant raumenį mažais nei dideliais dažniais vadinamas mažų dažnių nuovargiu (MDN). Galimos šios MDN priežastys: raumeninės skaidulos sarkomerų ir elas-tinių komponentų irimas bei sumažėjęs iš sarkoplazminio tinklo išmetamų Ca 2+  kiekis. Nėra vienodos nuomonės dėl įvairių metabolitų poveikio raumenų susitraukimo funkcijai.Tyrimo tikslas — nustatyti adenozintrifosfato (ATP), fosfokreatino (PCr) ir neorganinio fosfato (P i ) poveikį priekinio blauzdos raumens mažų dažnių nuovargiui išemijos sąlygomis.Eksperimento metu buvo tiriami sveiki nesportuojantys 24—32 metų amžiaus vyrai (n = 10). Tiriamųjų raumuo iš-eminėmis sąlygomis vieną minutę buvo stimuliuojamas elektra (ES) tokiu dažniu, kuris sukelia 50% maksimaliosios raumens susitraukimo jėgos dydį. Registruoti rodikliai: priekinio blauzdos raumens susitraukimo jėga, sukelta 1, 15, 50 ir 100 Hz dažnio elektros stimuliavimu, bei ATP, PCr, P i  koncentracija, nustatyta naudojant spektrometrą (Vi-vospec, Otsuka Elektronics, Fort Collins, Co) ir superlaidų horizontalų branduolių magnetinio rezonanso magnetą. Magneto galingumas — 2,9 T, cilindro skersmuo — 31 cm. Iš P i  ir PCr koncentracijos pokyčių skirtumo nustatytas raumenų pH. Pagal 15 / 50 Hz stimuliavimo raumens susitraukimo jėgos santykio pokytį buvo vertinamas mažų dažnių nuovargis. Tyrimo rezultatai parodė, kad metabolinio nuovargio metu mažėjo visais (1—100 Hz) stimuliavimo dažniais sukelta priekinio blauzdos raumens susitraukimo jėga (p < 0,05). MDN tuoj po ES buvo mažas, tačiau reikšmingai padi-dėjo praėjus 24 valandoms po stimuliavimo (p < 0,05), kai tuo tarpu metaboliniai pokyčiai išnyko per 30 minučių po stimuliavimo. ATP koncentracija eksperimento metu nepakito. Išvada: po 1 minutės priekinio blauzdos raumens stimuliavimo išeminėmis sąlygomis PCr ir P i  koncentracijos pokyčiai tiesioginio poveikio mažų dažnių nuovargiui neturėjo.Raktažodžiai: nuovargis, atsigavimas, priekinis blauzdos raumuo, branduolių magnetinis rezonansas.