Mykolo Romerio universiteto studenčių fizinės saviugdos prielaidos (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Daugelis mokslinių tyrimų rodo, kad studentų ﬁ zinė būklė, kurios optimalus funkcionavimas daro didelę įtaką žmo-gaus psichinei ir socialinei sveikatai, blogėja. Viena svarbių to priežasčių yra nevienodas studentų pasirengimas savarankiškai ﬁ zinei veiklai. Svarbu tirti, ar akademinis jaunimas nenori, ar nepajėgia dėl objektyvių priežasčių mankštintis savarankiškai ar organizuotai. Tyrimo tikslas — atskleisti studenčių požiūrį ir nuostatas į kūno kultūrą, išsiaiškinti jų ﬁ zinio aktyvumo pobūdį ir motyvus, t. y. ﬁ zinės saviugdos prielaidas. Anketų metodu apklaustos 233 Mykolo Romerio universiteto studentės. Požiūriui į kūno kultūrą nustatyti pateikti 7 teiginiai, kurių kiekvienas įvertintas balais nuo 1 iki 4, kur didesnis balas reiškė pozityvesnį požiūrį. Susumavus balus (minimalus balas buvo septyni, maksimalus — 28), studentės, surinkusios 17 ir mažiau balų, pateko į neigiamą požiūrį turinčiųjų rangą, daugiau kaip 17 balų — į teigiamą. Fizinio aktyvumo motyvacijos (motyvo vertės) balas (jis gali būti nuo 0 iki 100) buvo nustatomas pagal formulę: p (lab) + 0,5 (gan), kur p (lab) — procentas studenčių, kurioms tas motyvas labai svarbus; 0,5 (gan) — procentas studenčių, kurioms tas motyvas gana svarbus, padaugintas iš 0,5. Tyrimo duomenys buvo apdoroti statistiniais metodais („Statistica“). Neparametrinėms hipotezėms tikrinti naudotas chi kvadrato (χ 2 ) kriterijus.Tyrimas parodė, kad būsimųjų teisininkių požiūris į kūno kultūrą yra teigiamas, jos supranta sporto vertybinį aspektą, bet neįžvelgia sporto kaip savirealizacijos galimybės siekiant puikių sportinių rezultatų. Nors kas trečia teigia, kad mankštinasi savarankiškai, bet studentės turi silpną ﬁ zinės saviugdos poreikį, nepakankama motyvacija. Studentėms aktualiausi sveikatos stiprinimo, protinio darbingumo ir ﬁ zinio parengtumo gerinimo motyvai. Pagrindine netinkamos ﬁ zinės saviugdos priežastimi jos nurodo valios ir laiko dėl didelio mokymosi krūvio stygių. Galimybė rinktis kūno kultūrą kaip laisvai pasirenkamąjį dalyką galėtų ne tik padėti studentėms atsigauti po įtempto protinio darbo, bet ir suteiktų galimybę veikti, tobulėti jų asmenybei, padėtų gerinti sveikatą, įgyti savarankiško mankštinimosi žinių ir įgūdžių. Be to, priklausomai nuo pasiektų rezultatų, įgytos patirties ir suvoktos kompetencijos bei emocinių išgyvenimų gali kisti ir merginų elgesys — jos taps ﬁ ziškai aktyvesnės.Raktažodžiai: fizinė saviugda, fizinis aktyvumas, fizinio aktyvumo motyvacija, fizinė būklė.