Elito slidininkų varžybinės veiklos charakteristika (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tinkamai individualiai suplanuotas dalyvavimas varžybose garantuoja nuoseklų sportininko ﬁ zinio darbingumo gerėjimą, puikius rezultatus per pagrindines varžybas.Tyrimo tikslas — ištirti pasaulio elito slidininkų varžybinę veiklą per olimpinį 2005—2006 m. sezoną ir nustatyti varžybinės veiklos apimtį, struktūrinius komponentus ir speciﬁ škumą iki startų olimpinėse žiemos žaidynėse. Tyrimo objektas — slidininkų lenktynininkų, Turino olimpinių žiemos žaidynių individualiose lenktynėse užėmusių 1—10 vietą, varžybinės veiklos komponentai (startų skaičius, nuotoliai, sportiniai rezultatai).Slidininkai, užėmę 1—10 vietą 30 km kombinuotose lenktynėse (Pursuit), iki starto olimpinėse žaidynėse po 8—12 kartų dalyvavo Pasaulio slidinėjimo taurės ir FIS kategorijos slidinėjimo lenktynėse. Šeši slidininkai, 30 km lenkty-nėse užėmę vietas pirmame dešimtuke, pateko ir į pirmą 50 km lenktynių laisvuoju (čiuožimo) stiliumi pajėgiausiųjų dešimtuką. Šeši slidininkai, 15 km lenktynėse klasikiniu stiliumi užėmę 1—10 vietą, iki olimpinių žaidynių dalyvavo po 7—13 kartų įvairių slidinėjimo nuotolių lenktynėse.Slidininkai, individualiose slidinėjimo sprinto lenktynėse užėmę 1—10 vietą, iki šio olimpinio starto dalyvavo nuo 5 iki 29 kartų individualiose sprinto lenktynėse. Šios grupės slidininkai (išskyrus Norvegijos slidininką T. A. Hetland) kitose olimpinės slidinėjimo programos individualiose rungtyse nedalyvavo.Elito slidininkus pagal jų varžybinės veiklos speciﬁ ką galima skirstyti į dvi grupes: vidutinių, ilgųjų nuotolių slidinin-kai ir slidininkai sprinteriai. Pagal elito slidininkų rengimosi pagrindiniams startams strategiją ir varžybinės veiklos rezultatyvumą išsiskiria trys grupės slidininkų: klasikinio stiliaus slidininkai, universalūs slidininkai, čiuožiamojo stiliaus slidininkai.Raktažodžiai: žiemos olimpinės žaidynės, elito slidininkų varžybinė veikla, klasikinis stilius, laisvasis stilius, slidinėjimo sprintas.