Lietuvos didžiųjų miestų 5—11 klasių moksleivių su sveikata susijęs fizinis aktyvumas (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — nustatyti su sveikata susijusio ﬁ zinio aktyvumo paplitimą tarp Lietuvos didžiųjų miestų 5—11 klasių moksleivių. Tyrimas atliktas 2005 metų balandžio mėnesį penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje). Pagal 2001 metų Lietuvos gyventojų surašymo duomenis nustatytas 11—18 metų amžiaus asmenų imties dydis lyties ir amžiaus grupėse. Mokyklos pasirinktos atsitiktinai. Mokiniai pagal klases mokyklose buvo atrenkami patogiosios atrankos būdu. Analizuojant su sveikata susijusio ﬁ zinio aktyvumo rezultatus, tiriamąją imtį sudarė 1636 mokiniai. Moksleivių ﬁ zinis aktyvumas (FA) nustatytas pagal modiﬁ kuotą tarptautinį FA (IPAQ) klausimyną. Patiriantys svei-katą stiprinantį ﬁ zinį aktyvumą (SSFA) buvo laikomi tie mokiniai, kurių FA intensyvumas vidutinis, trukmė 60 min, dažnis — kiekvieną dieną. Kiti moksleiviai dėl nepakankamo ﬁ zinio aktyvumo turi galimybę patirti sveikatos rizikos grėsmę (WHO, 2003). Anketinę apklausą vykdė penkios specialiai parengtos kvaliﬁ kuotų tyrėjų grupės. Naudoti šie statistinės analizės metodai: kintamųjų dažnis ir procentai; kintamųjų vidurkis; standartinis nuokrypis; t kriterijus; chi kvadrato kriterijus; pasikliaunamieji intervalai; Spirmeno ranginės koreliacijos koeﬁ cientas; Somerio d koeﬁ cientas. Statistinės analizės metu naudotos SPSS ir Excel programos.Išvados: iš viso SSFA patiria tik 14,2% Lietuvos didžiųjų miestų 5—11 klasių moksleivių, o lyties grupėse — 9,8% mergaičių ir 18,6% berniukų. SSFA būdingesnis berniukams nei mergaitėms (χ 2  = 26,5; p < 0,001). Dėl nepakanka-mo SSFA galimybę patirti sveikatos sutrikimo rizikos grėsmę turi 90,2% mergaičių ir 81,4% berniukų, iš viso 85,8% moksleivių (WHO, 2003).Tiek mergaičių, tiek berniukų, patiriančių su sveikata susijusį ﬁ zinį aktyvumą, skirstiniai ir pagal klases, ir pagal gyvenamąją vietą statistiškai reikšmingai nesiskiria. Mergaičių, kurioms būdingas SSFA ﬁ zinio pasyvumo (sėdėjimo) per dieną trukmė, nors ir nedaug, tačiau yra mažesnė už mergaičių, kurios nepatiria SSFA. Tarp berniukų, patiriančių ir nepatiriančių SSFA, statistiškai reikšmingas skirtumas tarp jų ﬁ zinio pasyvumo trukmės nenustatytas.Raktažodžiai: su sveikata susijęs fizinis aktyvumas, fizinis aktyvumas, fizinis pasyvumas.