Šuolių atlikimo tikslumo ir stabilumo kaita mokymosi metu (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — ištirti, kaip mokomasi judesių stabilumo ir tikslumo 9 pratybų metu atliekant vertikalius 30% mak-simalaus aukščio šuolius. Buvo tiriami nesportuojantys ﬁ ziškai aktyvūs vyrai (n = 8), kurių amžius — 20,3 ± 0,7 metų, ūgis — 182,0 ± 3,5 cm, kūno svoris — 77,5 ± 9,1 kg. Tiriamieji 3 savaites (3 kartus per savaitę) mokėsi tiksliai atlikti 30% maksimalaus aukščio šuolius ant KISTLER tenzoplokštės. Šuoliai buvo atliekami be rankų mosto (rankos laikomos ant klubų), amor-tizuojamai pritūpus per kelių sąnarius iki 90º kampo, liemuo — vertikalios padėties. Po lėkimo fazės nusileidžiant, kelio sąnarys buvo maždaug 180º kampu. Likus 4 dienoms iki tyrimo, tiriamieji supažindinti su jo eiga ir pamokyti taisyklingai atlikti vertikalius maksimalaus pajėgumo šuolius. Kiekvienos mokymosi dienos pratybų pradžioje buvo atliekami 3 šuoliai maksimaliomis pastangomis, ir pagal geriausią rezultatą nustatomas 30% šuolio aukštis. Per vienerias šuolių mokymosi pratybas buvo atliekami 100 30% maksimalaus aukščio šuolių. Po paskutinio pašokimo praėjus 3 min, vėl buvo atliekami 3 maksimalių pastangų šuoliai. Rezultatai parodė, kad tiriamųjų kiekvienos dienos maksimalus šuolio aukštis, išmatuotas prieš pratybas ir po jų, išliko nepakitęs (p > 0,05). Palyginus pirmų ir paskutinių pratybų absoliučias ir kaitumo klaidas, nustatytas statistiškai patikimas skirtumas (p < 0,05) — devintose šuolių mokymosi pratybose tiriamiesiems atliekant 30% maksimalaus aukščio šuolius nustatyti mažiausi kaitumo ir absoliučių klaidų dydžiai. Per 9 pratybas labiausiai pakito kaitumo klaidos, skirtumas nuo pirmų pratybų — 34,4 ± 0,2%. Per pirmas pratybas atliekant pirmus 10 šuolių nustatytos didžiausios absoliučių ir kaitumo klaidų reikšmės, lyginant su kitų serijų šuoliais (p < 0,05). Taigi galima daryti išvadą,, kad mokymasis kuo tiksliau atlikti 30% maksimalaus aukščio šuolius sumažina pašokimo kaitumo ir absoliučių klaidų dydį. Vidiniai modeliai, padedantys tiksliai atlikti judesius, susidaro jau po 10 šuolių.Raktažodžiai: judesių mokymasis, vertikalūs šuoliai, vidiniai modeliai.