Lietuvos vyrų rankinio rinktinės 2004—2005 metų žaidimo puolant veiksmų ypatumai (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — nustatyti Lietuvos vyrų rankinio rinktinės (LVRR) 2004—2005 metų laikotarpio žaidimo puolant ypatumus. Taikant kompiuterinę rankinio komandos veiksmų registravimo ir analizės programą (Krušinskienė, Skarbalius, 2002), buvo stebėtos šešerios Lietuvos vyrų rankinio rinktinės 2005 m. pasaulio čempionato ir trejos 2006 m. Europos čempionato kvaliﬁ kacinių varžybų rungtynės. LVRR varžovų vartus atakavo vidutiniškai 59,9 ± 5,1 karto, atakų veiksmingumas — 51,0 ± 4,6%. Nors šie rodikliai atitinka elito rinktinių žaidimo lygmenį, tačiau būtina įvertinti tai, kad LVRR rungtyniavo su tomis rinktinėmis, kurios nedalyvavo Europos ar pasaulio čempionato ﬁ nalo etapo varžybose. Pozicines atakas LVRR taip pat sėkmingai baigė (47,6 ± 6,1%) kaip ir elito rinktinės. Veiksmingiausios (81,3%) buvo 50—60 sekundžių trukmės atakos. LVRR kontra-takų veiksmingumas atitiko elito rankinio rinktinių žaidimą, veiksmingiausios komandinės kontratakos (73,3 ± 33,2%). LVRR vidutiniškai per rungtynes įmetė 30,3 ± 0,9 įvarčio — 2 įvarčiais daugiau nei elito rinktinės. LVRR rankininkai klydo tiek pat, kaip ir elito rinktinių žaidėjai. Žaidimas 6—9 m zonoje, yra vienas iš rodiklių, apibūdinantis koman-dos žaidimo braižą, tačiau olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose šis rodiklis neregistruojamas. LVRR pozicinių atakų veiksmingumas neaktyviai žaidžiant 6—9 m zonoje (58,2 ± 7,8%) buvo didesnis nei aktyviai žaidžiant 6—9 m zonoje (48,2 ± 10%). Buvo nustatyti šie LVRR puolimo privalumų požymiai: vyraujantis veiksmingas pozicinis puolimas (42,6 ± 5,2 kartų), veiksmingos atakos neaktyviai žaidžiant 6—9 m zonoje (58,2 ± 7,8%), žaidimas dauguma (80%), komandinės kon-tratakos (73,3 ± 33,2%). LVRR puolimo trūkumai: mažesnis individualių (65,8 ± 40,1%) ir grupinių (61,9 ± 37,4%) kontratakų veiksmingumas, neveiksmingos vidutinės trukmės pozicinės atakos (58,3%), nepakankamai veiksmingos atakos aktyviai žaidžiant 6—9 m zonoje (48,2 ± 10%). Blogesnis nei elito rankinio rinktinių LVRR metimų į vartus veiksmingumas, kuris ir vienais (2004 m. — 51,7 ± 3,9%) ir kitais metais (2005 m. — 51,1 ± 4,4%) buvo vienodas.Raktažodžiai: rankinis, varžybinės veiklos modeliai, Lietuvos vyrų rankinio rinktinė.