Amžiaus ir fizinio aktyvumo poveikis kojų raumenų funkcinei būklei ir pusiausvyrai (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas ― įvertinti amžiaus ir ﬁ zinio aktyvumo poveikį kojų raumenų funkcinei būklei ir pusiausvyrai. Ti-riamosios ― skirtingo amžiaus moterys. I grupė — amžiaus vidurkis 24,5 ± 5,5 m. (n = 15), kūno masės indeksas (KMI) — 20,4 ± 2,4; II grupė — amžiaus vidurkis 44,5 ± 3,5 m. (n = 15); KMI — 25,4 ± 3,9; III grupė — amžiaus vidurkis 72,5 ± 7,5 m. (n = 15); KMI — 25,5 ± 2,9. Buvo atlikti trys funkcinės būklės vertinimo testai: atsistojimų nuo kėdės testas (Rikli, Jones, 1999), „Stotis ir eiti“ testas (Rikli, Jones, 1999), blauzdos raumenų ištvermės testas (Markon et al., 1992; Gaigalienė, 1999). Pusiausvyros tyrimo metu buvo taikyta statinė posturograﬁ ja. Naudota se-rijinės gamybos jėgos platforma ir kompiuterinė įranga signalams registruoti (KISTLER, Šveicarija, Slimline System 9286). III grupės tiriamųjų pasirengimas atlikti ﬁ zinį krūvį vertintas pagal PAR-Q klausimyną, o jų ﬁ zinis aktyvumas nustatytas pagal RAPA anketą (Topolski et al., 2006). Tyrimo rezultatų analizei atlikti taikyta dispersinė analizė. Tiriamųjų požymių vidurkio reikšmingumas tarp grupių buvo tikrinamas Tukey Post Hoc testu.Ištyrus III grupės tiriamųjų funkcinę būklę paaiškėjo, kad ﬁ zinis aktyvumas nepaveikė vyresnio amžiaus moterų „Stotis ir eiti“ testo atlikimo greičio ir kojų raumenų jėgos. Fiziškai aktyvių tirtųjų moterų blauzdų raumenų ištvermė buvo statistiškai patikimai (p < 0,01) didesnė nei ﬁ ziškai neaktyvių tiriamųjų. Skirtingo amžiaus tiriamųjų funkcinės būklės testų rezultatai skyrėsi statistiškai patikimai. Vyresnio amžiaus tiriamųjų „Stotis ir eiti“ testo atlikimo greitis buvo statistiškai patikimai didesnis (p < 0,01) nei jaunesnio amžiaus ir viduti-nio amžiaus tiriamųjų. Jaunesnio amžiaus tiriamųjų kojų raumenų jėga statistiškai patikimai didesnė už vidutinio (p < 0,05) ir vyresnio amžiaus (p < 0,01) tiriamųjų kojų raumenų jėgą. Jaunesnio amžiaus tiriamųjų blauzdos rau-menų ištvermė statistiškai patikimai didesnė už vidutinio (p < 0,05) ir vyresnio amžiaus (p < 0,01) tiriamųjų.Atlikus statinės posturograﬁ jos rezultatų analizę nustatytas neigiamas amžiaus poveikis tiriamųjų pusiausvyrai. Tre-čios grupės tiriamųjų kūno slėgio centro (SC) svyravimai į šonus (dx) statistiškai reikšmingai didesni (p < 0,05) nei pirmos grupės tiriamųjų. Pirmos grupės tiriamųjų SC svyravimai pirmyn — atgal (dy) statistiškai patikimai mažesni nei trečios (p < 0,01) ir antros grupės tiriamųjų (p < 0,05).Tyrimo rezultatai parodė aiškias amžiaus, tiriamųjų kojų raumenų funkcinės būklės ir pusiausvyros sąsajas. Fiziškai aktyvių vyresnio amžiaus tiriamųjų blauzdų raumenų ištvermė buvo didesnė nei ﬁ ziškai neaktyvių tiriamųjų, tačiau pusiausvyros ir kojų raumenų jėgos ﬁ zinis aktyvumas nepaveikė. Didėjant amžiui, tiriamųjų kojų raumenų funkcinė būklė ir pusiausvyra blogėjo.Raktažodžiai: raumenų funkcinė būklė, pusiausvyra, fizinis aktyvumas.