Skirtingo amžiaus ir meistriškumo Lietuvos jaunųjų dviratininkų aerobinis pajėgumas (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2008)
Iš nuosekliai didinamo krūvio metu pastebimų kvėpavimo ir dujų apykaitos, laktato kaupimosi slenksčio (LKS), di-džiausios darbo galios (N max ), maksimaliojo deguonies suvartojimo (VO 2max ), darbo veiksmingumo, maksimalios La koncentracijos dirbant pastoviosios būklės sąlygomis, I tipo raumenų skaidulų procento vastus lateralis raumenyje rodiklių galima prognozuoti dviratininkų varžybų rezultatus (Mujika, Padilla, 2001).Elito plento dviratininkai yra skirtingų antropometrinių duomenų (Swain et al., 1987), tačiau visų jų aerobiniai rodikliai aukšti: maksimalusis darbo galingumas siekia 370—570 W, VO 2max  — nuo 4,4 iki 6,4 l / min, o galingumas pasiekus LKS — nuo 300 iki 500 W (Padilla et al., 1999; Lucia et al., 2000). Literatūroje šykštu duomenų apie jau-nesnio amžiaus dviratininkų aerobinio pajėgumo rodiklius ir jų  kaitą per treniruotes. Tyrimo tikslas — palyginti jaunučių ir jaunimo grupių dviratininkų aerobinio pajėgumo rodiklius atliekant nuose-kliai didinamą krūvį veloergometru, kai pedalai sukami plento lenktynėms būdingu 90 aps. / min (Lucia et al., 2001) dažniu. Buvo tiriami aštuoni 15—16 m. jaunučių grupės (treniravimosi stažas 2—3 m.) ir aštuoni 19—23 m. jaunimo grupės (treniravimosi stažas 5—8 m.) dviratininkai. Norint nustatyti aerobinį pajėgumą, tiriamasis po pramankštos veloergometru „Ergoline“ atliko nenutrūkstamą kas 5 s nuosekliai po 2 W didinamą krūvį. Viso tyrimo ir atsigavimo metu naudojant nešiojamą įrangą „Oxycon Mobile“ (Jaeger, Vokietija) buvo registruojami dujų apykaitos rodikliai ir širdies susitraukimų dažnis, vėliau pagal jų kaitą priklausomai nuo krūvio nustatomi aerobinio pajėgumo rodikliai. Jaunimo grupės dviratininkų absoliučios VO 2max , ventiliacinių slenksčių, didžiausios darbo galios, submaksimalios plaučių ventiliacijos rodikliai buvo reikšmingai didesni negu jaunučių grupėje. Santykiniai aerobinio pajėgumo rodikliai (VO 2max , ventiliaciniai slenksčiai vienam kūno masės kg), submaksimalios ir maksimalios ŠSD reikšmės, darbo veloergometru veiksmingumas buvo panašūs skirtingose amžiaus grupėse. Tyrimo rezultatai rodo, kad atliekant nuosekliai didinamą ﬁ zinį krūvį veloergometru vyresnių ir didesnio meistriškumo jaunųjų dviratininkų geresni tik absoliučius aerobinės galios rodikliai.Raktažodžiai: maksimalusis deguonies suvartojimas, ventiliaciniai slenksčiai, aerobinis pajėgumas, jaunųjų dviratininkų amžius.