Skausmo, šlaunies raumenų jėgos, pusiausvyros rodiklių kaita ir kineziterapijos poveikis sergant kelio sąnario osteoartritu (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2008)
Šlaunies keturgalvio raumens jėgos mažėjimas senstant dažnai susijęs su osteoartritu (OA) ir pasireiškia dėl pažeisto sąnario skausmo (Steultjens et al., 2001; Dawson, Slovik, 2006). Antra vertus, mokslininkai (Slemenda et al., 1997) teigia, kad šlaunies keturgalvio raumens jėgos mažėjimas gali būti etiologiniu OA vystymosi veiksniu. Todėl raumens jėgos pokyčius labai svarbu įvertinti OA formavimosi pradžioje.Tyrimo tikslas — nustatyti skausmo, šlaunies raumenų jėgos ir pusiausvyros rodiklius bei jėgos ir pusiausvyros lavi-nimo galimybes sergant kelio sąnario OA. Buvo tiriami 67—75 metų amžiaus asmenys (n = 20), kuriems radiologiškai nustatytas abiejų kelių sąnarių antros stadijos OA. Prieš kineziterapiją, po 4 ir 8 savaičių skirtingų kineziterapijos programų buvo ištirta tiriamųjų pu-siausvyra Bergo pusiausvyros skale, šlaunies raumenų jėga — dinamometrijos metodu, skausmas — skaitmenine skausmo skale. Norint objektyviai įvertinti tiriamųjų, sergančių kelių sąnarių OA, pusiausvyros ir šlaunies raumenų jėgos rodiklius buvo tiriama ir to paties amžiaus asmenų (n = 20), kuriems nenustatyti OA požymiai, pusiausvyra ir raumenų jėga. Tiriamieji, kuriems nustatytas OA, buvo suskirstyti į dvi grupes: I grupei (n = 10; 5 moterys ir 5 vyrai) 1—4 savaites taikyta transkutaninis elektrinis nervo stimuliavimas (TENS) (10 d.) ir ﬁ ziniai pratimai, 5—8 savaites — ﬁ ziniai pratimai ir sąnarių mobilizacija; II grupei (n = 10; 5 moterys ir 5 vyrai) 1—4 savaites taikyta TENS (10 d.), ﬁ ziniai pratimai ir sąnarių mobilizacija, 5—8 savaites — ﬁ ziniai pratimai ir sąnarių mobilizacija. Tyrimo rezultatai parodė, kad kuo anksčiau pradedama taikyti sąnarių mobilizacija, TENS ir ﬁ ziniai pratimai kartu, tuo greitesnių ir geresnių rezultatų pasiekiama lavinant sergančiųjų OA pusiausvyrą ir šlaunies raumenų jėgą. Taikant TENS, sąnarių mobilizaciją ir ﬁ zinius pratimus, OA sergančių asmenų kelių sąnarių skausmas reikšmingai sumažėjo, pusiausvyra pagerėjo, o šlaunies raumenų jėga padidėjo. Taikant skirtingas kineziterapijos programas, tiriamųjų blauzdos tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų jėga didėja, tačiau jėgos pusiausvyros sutrikimas išlieka ir gali lemti skirtingą sergančiųjų osteoartritu bei sveikųjų asmenų gebėjimą išlaikyti pusiausvyrą.Raktažodžiai: osteoartritas, skausmas, šlaunies raumenų jėga, pusiausvyra, sąnarių mobilizacija.