Jaunųjų futbolininkų fizinio išsivystymo, fizinių galių, funkcinio pajėgumo, psichomotorinių funkcijų ir techninio parengtumo rodiklių sąsajos (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Jaunųjų futbolininkų ﬁ zinio išsivystymo, ﬁ zinių ir funkcinių galių ugdymo ir techninio rengimo problema aktuali, nes futbolininkų rengimas yra sudėtingas, įvairiapusiškas vyksmas.Tyrimo tikslas — ištirti Lietuvos jaunųjų futbolininkų (15—16 m. amžiaus) ﬁ zinio išsivystymo, funkcinio pajėgumo, ﬁ zinio darbingumo, psichomotorinių funkcijų ir kai kurių techniniomenų galingumas įvairiose energijos gamybos zonose ir psichomotorinių funkcijų rodikliai. Aerobinis pajėgumas buvo vertinamas pagal VO 2 max,  kraujotakos ir kvėpavimo sistemos funkcinį pajėgumą. Specialiais futbolininkų tyrimo testais nustatytas ﬁ zinis ir techninis parengtumas. Sąsajoms tarp įvairių tiriamų rodiklių nustatyti taikytas Pirsono tiesinės koreliacijos metodas.Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos jaunųjų futbolininkų dauguma ﬁ zinio išsivystymo rodiklių glaudžiai koreliuoja. Išryškėjo statistiškai patikimas ryšys tarp anaerobinio alaktatinio raumenų galingumo ir kai kurių ﬁ zinio parengtumo rodiklių. 30 m bėgimo testo rezultatas stipriai koreliuoja su dauguma ﬁ zinio išsivystymo ir kitais ﬁ zinio parengtumo bei funkcinio pajėgumo rodikliais.Gauti rezultatai leidžia teigti, kad šio amžiaus jaunųjų futbolininkų pratybose nėra skiriama pakankamai dėmesio specialaus greitumo, kraujotakos ir kvėpavimo sistemų ugdymui.Raktažodžiai: jaunųjų futbolininkų fizinis išsivystymas, fizinis ir funkcinis pajėgumas, koreliaciniai ryšiai.