A. Vokietaitis — vienas Lietuvos kūno kultūros, sporto sistemos kūrėjų: teorinės įžvalgos ir praktika (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Didėjant dėmesiui kūno kultūrai, sportui, vis daugiau žmonių mėgina išsiaiškinti savo požiūrį, santykį su kūno kultūra, ﬁ ziniu lavinimu, sportu, jų moralinius ugdomuosius ir taikomuosius veiksnius, rasti savo vietą tuose vyksmuose.Straipsnyje aptarti XX a. ketvirtame dešimtmetyje pateikti A. Vo-kietaičio pamatiniai teoriniai teiginiai, jų pritaikymas, turėję didelės įtakos formuojant Lietuvos ﬁ zinio auklėjimo, sporto sistemą. Jie neprarado savo teorinės bei praktinės vertės ir dabar.A. Vokietaitis natūraliąją gimnastiką laikė svarbiu žmogaus kūno lavinimo veiksniu. Žmogaus ﬁ zinio auklėjimo vyksme jis akcentuoja gimnastiką, žaidimus, plaukimą.A. Vokietaitis, aptardamas pagrindines sąvokas, išskiria ﬁ zinį lavinimą, ﬁ zinį auklėjimą, kūno kultūrą, sportą. Kal-bėdamas apie kūno kultūrą, pabrėžia kūno kultūros ir bendrosios kultūros sąsają. Sportą jis suvokė kaip tam tikrą kūno lavinimo formą, pasigesdamas bendrosios kultūros siekimo.Teorines prielaidas A. Vokietaitis diegė į praktiką rengdamas mokyklinę ﬁ zinio auklėjimo sistemą, kūno kultūros programą kaimo jaunimui.Raktažodžiai: natūralus judesys, natūralioji gimnastika, kūno lavinimas, fizinis auklėjimas, kūno kultūra, sportas.