Ugdymo turinio įvairovė kaip veiksnys, skatinantis ugdytinių motyvaciją sportuoti (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Ugdymo turinys yra svarbus veiksnys, lemiantis mokinių motyvaciją. Ryšys tarp sportinio ugdymo turinio įvairovės ir vaikų motyvacijos sportuoti nepakankamai išnagrinėtas. Jis dažniau nagrinėjamas formaliojo švietimo požiūriu, o neformaliojo — dažniau nusakomas teoriškai, nei grindžiamas konkrečiais empiriniais tyrimais. Tyrimo tikslas — atskleisti ryšį tarp neformalaus ugdymo turinio įvairovės ir mokinių motyvacijos sportuoti.Pirmiausia buvo išnagrinėti dviejų savo veikla panašių neformalaus švietimo būrelių — orientavimosi sporto ir spor-tinio turizmo — metiniai veiklos planai (6 orientavimosi sporto ir 4 turizmo). Pagal temas, temų turinio formuluotes išskirtos veiklos temų grupės, nagrinėti kiekybiniai ir kokybiniai dviejų būrelių veiklos skirtumai. Vėliau tiriama mokinių motyvacija sportuoti. Iš viso buvo tiriami 104 12—14 metų amžiaus moksleiviai (68 orientacininkai ir 36 turistai). Motyvacija matuota sporto motyvacijos skale (Pelletier et al., 1995).Nustatyta, kad sportinio turizmo būrelių programos yra išsamesnės, integruojančios daugiau skirtingų temų, didesnė temų įvairovė, o orientavimosi sporto būrelių programos glaustesnės. Šešiose sporto motyvacijos subskalėse skirtu-mas tarp grupių yra nereikšmingas, o nemotyvuotumo subskalės teiginiams labiau (p < 0,05) pritarė orientacininkai (2,19 ± 0,96 balo) nei turistai (1,62 ± 0,59 balo). Tiek orientavimosi, tiek sportinio turizmo būrelio mokiniai labiausiai pritarė pirmų trijų subskalių teiginiams, kurie indikuoja vidinės motyvacijos apraiškas (orientacininkų vidinių motyvų intensyvumas siekė — 3,91 balo, turistų — 3,99). Išorinę motyvaciją indikuojančių subskalių vidutiniai įverčiai buvo kiek mažesni abiejose grupėse ir labiau telkėsi apie atsakymo formuluotę „nežinau“ (orientacininkų vidurkis — 3,19 balo, turistų — 3,21).Apibendrinant tyrimo rezultatus galima teigti, kad ugdymo turinio įvairovė susijusi tik su sportuojančių mokinių nemotyvuotumu. Esant didesnei ugdymo turinio įvairovei, ugdytinių nemotyvuotumas yra mažesnis.Raktažodžiai: neformalus švietimas, motyvacija, ugdymo turinys, įvairovė.