Trumpųjų nuotolių bėgikų reakcijos trukmės ir judesių dažnumo ypatumai treniruotės vyksme (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Psichomotorinės reakcijos greitis ypač svarbus bėgant trumpuosius nuotolius. Reakcijos trukmė (RT) svarbi kovojant dėl geriausių rezultatų trumpųjų nuotolių varžybose. Mažesnė RT gali pagerinti 60 ir 100 m bėgimo rezultatus. RT yra toks pat svarbus veiksnys kaip ir didžiausiojo bėgimo greičio pasiekimas ir jo palaikymas. Trumpųjų nuotolių bėgikui svarbi reakcija į starto teisėjo šūvį. Reakcijos greitis reikšmingas judesio pradžioje. Judesių dažnumas priklauso nuo centrinės nervų sistemos paslankumo, motorinių centrų gebėjimo greitai pereiti iš dirginimo į slopinimą, ir atvirkščiai. Svarbu žinoti, kad judesių dažnumas pasiekiamas, kai išorės pasipriešinimas yra mažiausias. Tyrimo tikslas — ištirti ir palyginti trumpųjų nuotolių bėgikų reakcijos trukmės ir judesių dažnumo rodiklių kaitą treniruotės vyksme. Tyrimo uždaviniai: 1) nustatyti ir palyginti trumpųjų nuotolių bėgikų reakcijos trukmės ypatumus įvadiniu, parengia-muoju ir varžybų laikotarpiu; 2) nustatyti ir palyginti trumpųjų nuotolių bėgikų judesių dažnumo ypatumus įvadiniu, parengiamuoju ir varžybų laikotarpiu. Reakcijos trukmė ir judesių dažnumas buvo nustatomi naudojant reakciometrą RA-1. Reakcijos trukmė išmatuota tiriamajam atliekant po 10 judesių dešine ranka, paskui kaire. Buvo nustatoma tiriamųjų kairės ir dešinės rankos paprastoji RT ir apskaičiuojamos geriausios ir vidutinės RT reikšmės. Judesių dažnumas nustatomas tiriamajam paėmus pagaliuką ir juo per 10 s kuo greičiau paliečiant prietaiso pagrindą. Tyrimo duomenys parodė, kad trumpųjų nuotolių bėgikų RT kitimą lėmė skirtingo pobūdžio ﬁ zinis krūvis treniruotės vyksme. Nuo pirmo iki paskutinio testavimo dešinės ir kairės rankos RT reikšmingai pagerėjo (atitinkamai 14,53 ir 9,89%) (p < 0,05). Dešinės ir kairės rankos vidutinė RT nuo pirmo iki paskutinio testavimo taip pat reikšmingai pagerėjo (atitinkamai 14,42 ir 11,05%). Nors sprinterių judesių dažnumas skirtingu pratybų laikotarpiu nedaug pagerėjo, statistiškai reikšmingo skirtumo neaptikome (p > 0,05).Raktažodžiai: reakcijos trukmė, judesių dažnumas, treniruotė.