Ikimokyklinio amžiaus vaikų bendrosios motorikos poveikis kalbinei motorikai (artikuliacijai) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2009)
Tyrimo metu analizuota, kaip bendrosios motorikos atskiri komponentai (kūno laikysena, koordinacinės funkcijos, kūno judesiai) veikia ikimokyklinio amžiaus vaikų kalbos neišlavėjimą (artikuliacinio aparato būklę, artikuliacinio aparato judesių koordinaciją, garsų ir žodžių artikuliaciją) dėl dizartrijos ir alalijos.Testavimo metodu atlikto tyrimo tikslas — nustatyti ikimokyklinio amžiaus vaikų bendrosios ir kalbinės motorikos (artikuliacijos) neišlavėjimą dėl dizartrijos ir alalijos, o atlikus koreliacinę analizę — bendrosios motorikos poveikį kalbinės motorikos (artikuliacijos) atskiriems komponentams. Buvo tiriama 100 ikimokyklinio amžiaus 4—7 metų vaikų, kurių kalba neišlavėjusi dėl dizartrijos ir alalijos. Em-pirinėje dalyje nagrinėjami kūno laikysenos, koordinacinių, kūno judesių funkcijų ir artikuliacinio aparato būklės, judesių koordinacijos, artikuliacijos koreliaciniai ryšiai. Įvertinus ikimokyklinio amžiaus vaikų, kurių kalba neišla-vėjusi, laikyseną nustatyta: apie 20% vaikų turi įvairių laikysenos nukrypimų, geriausiai išlavinę tirtas kūno judesių funkcijas, silpniausiai — judesių koordinaciją. Įvertinus ikimokyklinio amžiaus vaikų, kurių kalba neišlavėjusi, artikuliacinio aparato būklę nustatyta: geriausiai išsivystęs artikuliacinis aparatas, o judesių koordinacija, garsų ir žodžių artikuliacija — vidutiniškai (surinko atitinkamai 60 ir 65% balų). Išvados: 1) ikimokyklinio amžiaus tarpsniu artikuliacinius judesius, kalbos garsų ir žodžių artikuliaciją iš bendrosios motorikos komponentų labiausiai veikia pusiausvyra, šiek tiek mažiau judesių koordinuotumas (tiek rankų, tiek kojų), silpniausiai jie veikia artikuliacinio aparato būklę; 2) šio amžiaus vaikų kūno laikysena visai neveikia artikuliaci-jos.Raktažodžiai: ikimokyklinis amžius, bendroji motorika, kalbinė motorika.