Trenerių konfliktų su sportininkais sprendimo strategijos (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Tyrimo tikslas — atskleisti, kokias konﬂ iktų sprendimo strategijas pasitelkia treneriai, įveikdami konﬂ iktus su sporti-ninkais. Siekiant užsibrėžto tikslo buvo sprendžiami tokie uždaviniai: nustatyti, kokias konﬂ ikto sprendimo strategijas (konkuravimo, prisitaikymo, kompromiso vengimo, bendradarbiavimo) pasitelkia individualių ir komandinių sporto šakų treneriai, palyginti trenerių konﬂ iktų su sportininkais sprendimo strategijas trenerių lyties požiūriu.Taikytas apklausos metodas (K. Thomas klausimynas „Elgesio strategijos pasirinkimas konﬂ iktinėje situacijoje“), pasitelkta statistinė analizė (χ² kriterijus).K. Thomas klausimynas „Elgesio strategijos pasirinkimas konﬂ iktinėje situacijoje“ padeda įvertinti penkias galimas elgesio strategijas — tai konkuravimo, prisitaikymo, kompromiso vengimo, bendradarbiavimo konﬂ iktinėje situacijoje. Klausimyną sudaro 30 teiginių porų. Tiriamasis turėjo pasirinkti tuos teiginius, kurie būdingiausi jo elgesiui. Pagal balų kiekį, kurį surinko tiriamasis kiekvienoje skalėje, vertinama pasirinktos elgesio strategijos raiška. Skiriami trys strategijos raiškos lygiai: nebūdinga (3 ir mažiau balų), vidutiniškai būdinga (4—7 balai), būdinga raiška (8—12 balų).Tyrimas atliktas 2008—2009 metais. Buvo tiriami 143 treneriai (78 vyrai, 65 moterys): iš jų 69 individualių (37 vyrai, 32 moterys) ir 74 komandinių sporto šakų treneriai (41 vyras, 33 moterys).Pasitelkus K. Thomas metodiką nustatyta, kad skiriasi komandinių ir individualių sporto šakų trenerių pasirenkama strategija konﬂ iktams spręsti. Bendradarbiavimas patikimai (p < 0,01) būdingesnis komandinių sporto šakų trene-riams. Statistiškai patikimai skiriasi komandinių ir individualių sporto šakų treneriai pagal kompromiso paieškų strategiją, t. y. komandinių sporto šakų treneriams ši strategija buvo patikimai (p < 0,05) būdingesnė, lyginant juos su individualių sporto šakų treneriais. Konﬂ iktų sprendimo strategijų pasirinkimo palyginimas parodė, kad treneriai vyrai ir moterys statistiškai patikimai skiriasi pagal bendradarbiavimo ir prisitaikymo strategijas, t. y. trenerėms moterims patikimai (p < 0,01) būdingesnė prisitaikymo strategija, vyrams (p < 0,05) — bendradarbiavimo strategija sprendžiant konﬂ iktus.Raktažodžiai: konflikto sprendimo strategijos, komandinės sporto šakos, individualios sporto šakos.