Vaizdinės grįžtamosios informacijos poveikis skirtingo amžiaus moterų pėdos lenkimo ir tiesimo judesių kaitumui ir tikslumui (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Vaizdinė grįžtamoji informacija labai svarbi žmogaus judesių valdymo procese, ypač izometrinių raumens susitrauki-mų metu. Vaizdinės grįžtamosios informacijos pagrindinis uždavinys judesių valdymo procese yra kuo greičiau kore-guoti jėgos dydį ir sumažinti judesio atlikimo laiką, kaitumą. Atliekant judesį be grįžtamosios informacijos, pailgėja jo atlikimo laikas. Vyresniojo amžiaus tarpsniu tai gali sukelti eisenos sutrikimų ir padidinti griuvimo riziką.Šio tyrimo tikslas — nustatyti grįžtamosios informacijos poveikį skirtingo amžiaus moterų pėdos lenkimo ir tiesimo judesių kaitumui ir tikslumui. Buvo tiriama 30 sveikų skirtingo amžiaus moterų. 1 grupė — amžiaus vidurkis 70 ± 5 m. (n = 15), 2 grupė — amžiaus vidurkis 25 ± 5 m. (n = 15). Tiriamosios buvo testuojamos žmogaus kaulų ir raumenų testavimo bei reabilitacijos aparatūra „Biodex Medical System 3“. Jos atliko dešinės pėdos izometrinį lenkimo ir tiesimo judesį suteikiant grįž-tamąją informaciją ir be jos. Judesio tikslumas ir kaitumas buvo skaičiuojamas pagal R. A. Shmidt, T. D. Lee (1999) ir R. A. Magill (2007) pasiūlytą metodiką.Rezultatai parodė, kad visų tiriamųjų maksimaliosios valingos jėgos momentas lenkiant pėdą yra statistiškai reikš-mingai (p < 0,001) didesnis nei ją tiesiant. Jaunesniojo amžiaus tiriamųjų maksimaliosios valingos jėgos momentas lenkiant pėdą yra statistiškai reikšmingai (p < 0,05) didesnis nei vyresniojo amžiaus tiriamųjų. Atliekant pėdos lenkimo ir tiesimo judesius be grįžtamosios informacijos, visų tiriamųjų judesių tikslumas sumažėjo statistiškai reikšmingai (p < 0,05). Vyresniojo amžiaus tiriamųjų pėdos lenkimo ir tiesimo judesių tikslumas statistiškai reikšmingai (p < 0,05) mažesnis nei jaunesniojo amžiaus tiriamųjų. Visų tiriamųjų pėdos lenkimo judesių kaitumui grįžtamoji informacija statistiškai reikšmingo poveikio neturėjo. Atliekant pėdos tiesimo judesius be grįžtamosios informacijos, visų tiriamųjų judesių kaitumas statistiškai patikimai (p < 0,05) padidėjo. Lenkiant ir tiesiant pėdą jaunesnės tiriamosios statistiškai reikšmingai (p < 0,05) tikslesnės nei vyresniojo amžiaus.Raktažodžiai: senėjimas, judesių valdymas, tikslumas, kaitumas.