Kojų ilgio skirtumo ir žmogaus pusiausvyros stabilumo ryšys (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Ar kojų ilgio skirtumas turi įtakos žmogaus pusiausvyros rodikliams, nėra vieningos nuomonės. Šio tyrimo tikslas — ištirti, ar kojų ilgio skirtumas turi įtakos pusiausvyros stabilumui ir slėgio centro padėčiai. Būti tiriami sutiko 22 Lietuvos kūno kultūros akademijos studentai (10 vaikinų ir 12 merginų) nuo 21 iki 25 m. Tiriamieji suskirstyti į dvi grupes: kontrolinę grupę sudarė 5 tiriamieji. Jų kojų ilgis buvo vienodas. Eksperimentinę grupę sudarė 17 skirtin-go kojų ilgio asmenų. Jų kojų ilgio skirtumas buvo nuo –28 mm (trumpesnė kairė) iki +8 mm (trumpesnė dešinė). Stabilogramą (slėgio centro koordinačių kitimo kreives strėlinėje ir skersinėje ašyse) registravome jėgos plokšte ir kompiuterine įranga analizavome registruojamus signalus.  Registruojamo signalo diskretizacija 10 ms. Stabilogramos registravimo trukmė 60 s. Vertinome slėgio centro (SC) poslinkį skersinėje (Δx) ir strėlinėje (Δx) ašyse, SC svyravimo vidutinį greitį (v ). Analizuodami SC dažnį taikėme vilnelių metodą. Kontrolinės grupės tiriamųjų stabilogramą registravome tiriamajam stovint 4 pozomis: ant abiejų suglaustų kojų atmerktomis akimis, nuleistomis rankomis; kūno svorį perkėlus ant dešinės kojos; kūno svorį perkėlus ant kairės kojos; po kaire koja padėjus 2 cm medinį padą. Eksperimentinės grupės tiriamųjų stabilogramą registravome jiems stovint ant abiejų kojų atmerktomis ir užmerktomis akimis ir  po trumpesne koja padėjus atitinkamo storio medinį padą.Kontrolinės grupės tiriamųjų SC svyravimų dydžiai stovint skirtingomis pozomis reikšmingai nesiskyrė. Lyginant su įprasta stovėsena ant abiejų kojų, svorio centrą perkėlus ant dešinės ar kairės kojos, SC pasislenka link atraminės kojos. Eksperimentinės grupės tiriamųjų SC svyravimų dydžiai reikšmingai skyrėsi jiems stovint atmerktomis ir už-merktomis akimis, tačiau nepriklausė nuo kojų ilgio skirtumo. Kontrolinės ir eksperimentinės grupės stabilometriniai dydžiai tiriamiesiems stovint atmerktomis akimis reikšmingai nesiskyrė.Išvados: a) kojų ilgio skirtumas neturi įtakos žmogaus kūno slėgio centro svyravimams, t. y. pusiausvyros stabilumui; b) pado padėjimas po koja nesutrikdo pusiausvyros, bet paslenka SC link kitos kojos.Raktažodžiai: kojų ilgio skirtumas, stabilografija, pusiausvyros stabilumas.