Ugdytojų iš paauglių tardymo izoliatoriaus ir pataisos namų fizinio aktyvumo ir savijautos sąsajos (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Tyrimu siekta įvertinti ugdytojų iš paauglių tardymo izoliatoriaus ir pataisos namų ﬁ zinį aktyvumą, atskleisti jo są-sajas su savijautos rodikliais.Tiriamąją imtį, tiriant visą generalinę visumą, sudarė 84 tiriamieji (31 vyras ir 53 moterys).Taikant apklausos raštu metodą atskleistas toks ugdytojų profesinės socializacijos kontekstas: ﬁ zinis aktyvumas lais-valaikiu, savijauta ir ﬁ nansinė padėtis. Tiriamųjų savijautą apibūdino atsakyti klausimai apie subjektyvų sveikatos vertinimą ir rūpinimąsi ja. Taip pat teirautasi apie rūkymą ir kaip dažnai per paskutinius 12 mėnesių juos vargino įvairūs psichosomatiniai ir somatiniai negalavimai.Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ﬁ ziškai aktyvesni ugdytojai (vyrai ir moterys) iš paauglių tardymo izoliatoriaus ir pa-taisos namų rečiau nei mažiau aktyvūs išgyvena kylančią įtampą, rečiau patiria įvairius psichosomatinius, somatinius negalavimus ir mano, kad gyvena kaip dauguma šeimų Lietuvoje. Pastarojo teiginio atžvilgiu geriau savo ﬁ nansinę padėtį, lyginant su kitais Lietuvos gyventojais, vertina mažiau ﬁ ziškai aktyvūs tiriamieji.Fiziškai aktyvesnės moterys ir vyrai geriau nei mažiau aktyvūs vertina savo sveikatą, tačiau ﬁ ziškai aktyvesni vyrai, skirtingai nei moterys, rečiau linkę ja rūpintis.Nenustatyta teigiamo ryšio tarp ﬁ zinio aktyvumo ir rūkymo. Tai rodo, kad gerinant asmens savijautą, be ﬁ zinio akty-vumo, turėtų būti taikomos ir kitos sveiką gyvenseną propaguojančios proﬁ laktinio poveikio priemonės.Raktažodžiai: fizinis aktyvumas, savijauta, sveikatos vertinimas.