Didelio meistriškumo krepšininko fizinio išsivystymo, fizinio parengtumo, psichomotorikos ir kraujotakos rodiklių kaita per šešerius metus (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Lietuvos krepšininkai yra pasiekę daug gražių laimėjimų. Norint išlikti tarp pirmaujančių, prognozuoti jų sportinę ateitį, koreguoti treniruotės vyksmą, būtina kaupti duomenų bazę, tyrinėti puikių sportinių rezultatų pasiekusių krep-šininkų rodiklius ir lyginti su naujai tyrinėjamais. Tyrimo tikslas ⎯ ištirti didelio meistriškumo krepšininko, Europos, dukart Eurolygos čempiono  ir olimpinių žaidynių prizininko ﬁ zinio išsivystymo, ﬁ zinių galių ir funkcinio pajėgumo kaitą šešerių metų laikotarpiu.Krepšininkas, jam pradėjus profesionaliai sportuoti, buvo tiriamas nuo 17 iki 22 m. amžiaus ⎯ 2000 m. olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėjimo. Nustatyti ﬁ zinio išsivystymo, ﬁ zinio parengtumo, funkcinio pajėgumo rodikliai, puikių sportinių rezultatų pasiekusio sportininko rengimosi ir parengtumo ypatumai. Per tyrimo laikotarpį krepšininko ﬁ zinio išsivystymo rodikliai smarkiai kito: kūno masė padidėjo 9,5 kg beveik vien dėl padidėjusios raumenų masės, riebalų masė kito mažai. Smarkiai padidėjo liemens raumenų jėga.Kraujotakos sistemos funkcijos pajėgumas yra labai didelis, tyrimų pabaigoje Rufjė indeksas siekė minus du vienetus. Tai rodo, kad krepšininko kraujotaka gerai adaptavosi prie taikomų ﬁ zinių krūvių.Nustatyta didelė ﬁ zinio parengtumo rodiklių pažanga. Šuolio į aukštį rodiklis padidėjo 26 cm ir siekė 80 cm. Toks šuolio aukštis patenka į pajėgiausiųjų pasaulio krepšininkų 90-ą procentilį.Vienkartinio raumenų susitraukimo galingumo ir anaerobinio alaktatinio raumenų galingumo tyrimai teikia patikimos informacijos apie trumpo darbo raumenų galingumą. Abiejų testų metu krepšininkas pasiekė geriausių rezultatų tyrimo pabaigoje. Šie rodikliai, lyginant su kitų šakų sportininkų (tarp jų ir krepšininkų), yra labai dideli.Judesių dažnis (kartai per 10 s) buvo labai didelis ir pagerėjo nuo 58 iki 85 k. / s tyrimų pabaigoje. Tai rodo gerą centrinės nervų sistemos paslankumą.Fizinis išsivystymas, ﬁzinė galia ir funkcinis pajėgumas rodo, kaip kito krepšininko rodikliai, kartu gerėjo  ir žaidi-mo kokybė. Remiantis tyrimų rezultatais buvo koreguojamas treniruotės vyksmas, o sukaupti duomenys galėtų būti modeliniai ir pasitarnauti ieškant naujų gabių krepšininkų.Raktažodžiai: fizinis išsivystymas, fizinės galios, kraujotakos sistema.