Sutrikusios lokomocijos vaikų ugdymo galimybės bendrojo lavinimo mokyklose: mokytojų požiūris (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2010)
Tyrimo tikslas ⎯ atskleisti sutrikusios lokomocijos vaikų ugdymo galimybes ir kliūtis bendrojo lavinimo mokykloje mokytojų požiūriu. Naudoti šie tyrimo metodai: dokumentų analizė, anketinė apklausa. Lietuvos švietimo dokumentų analizė tyrimo metu pasitelkta siekiant įvertinti sutrikusios lokomocijos vaikų situaciją, išryškinti ir apibendrinti specialiajam ugdymui keliamus bendruosius reikalavimus. Europen Commision Eurostat, LR Statistikos departamento, LR Sveikatos mi-nisterijos statistiniai duomenys leido atlikti sutrikusios lokomocijos vaikų populiacijos statistinių duomenų analizę. Kiekybinis tyrimas naudotas siekiant atskleisti pedagogų požiūrį į mokyklų pasirengimą ugdyti sutrikusios lokomocijos vaikus. Buvo tiriami mokytojai, bendravę su sutrikusios lokomocijos vaikais. Šio tyrimo metu taikytas anketinės ap-klausos metodas. Tyrimo duomenys analizuoti ir apibendrinti taikant „SPSS 16“ ir „Microsoft Exsel“ programinius paketus. Ryšių stiprumas įvertintas Kendalo tau koreliacijos koeﬁ cientu (žymimas τ b ) (Čekanavičius, Murauskienė, 2000; Vaitkevičius ir kt., 2006). Visi tyrimo etapais gauti duomenys apdoroti matematinės statistikos metodais ⎯ naudoti aprašomosios statistikos ir dažnių procentais skaičiavimai. Anketinėje apklausoje dalyvavo Kauno miesto ir Kauno rajono bendrojo lavinimo mokyklų, gimnazijų, pradinių mokyklų pedagogai (n = 82), bendravę arba turėję darbo patirties ugdydami sutrikusios lokomocijos vaikus. Didžiausia tiriamųjų dalis ⎯ moterys (93,90%; n = 77), vyrai sudarė tik 6,1% (n = 5). Atliktos pedagogų apklausos leido daryti išvadas apie mokyklų pasirengimą ugdyti sutrikusios lokomocijos vaikus, informacijos, susijusios su ugdymo galimybėmis, sklaidą, palankiausią sutrikimų turinčių vaikų ugdymo aplinką ir pedagogų pasirengimo svarbą. Informaciją apie sutrikimų turinčių vaikų ugdymo galimybes teikia Specialiojo ugdymo komisija, specialieji pedagogai, socialiniai pedagogai, sveikatos priežiūros darbuotojai, logopedai ir mokyklos administracija. Pedagogai patikimiausia laiko Specialiosios ugdymo komisijos teikiamą informaciją. Ugdant sutrikusios lokomocijos vaikus, reikšmingas pedagogų pasirengimas, kvaliﬁ kacija ir patirtis. Pedagogai teigia, kad mokyklos nėra pritaikytos sutrikusios lokomocijos vaikų ugdymui bendrojo lavinimo klasėse: nepritaikyta ﬁ zinė mokyklų aplinka, pedagogai nėra pasirengę tokiai veiklai. Šio tyrimo rezultatai sutampa su J. Pivik ir kt. (2002), J. W. Santrock (2003), R. Rieser (2008) ir kt. gautaisiais, pa-tvirtinančiais, kad neįgalūs vaikai, stebėdami vaikus be lokomocijos sutrikimų ir sekdami jų pavyzdžiu, gali išmokti atitinkamo socialinio ir akademinio elgesio. Tačiau dauguma užsienio šalių ir Lietuvos pedagogų aplinkos nepritai-kymą bei saugumo negarantavimą laiko pagrindinėmis  integruoto ugdymo kliūtimis.Raktažodžiai: lokomocijos sutrikimas, ugdymo galimybės, kliūtys.