(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Daugelis sistemingai sportuojančių asmenų fiziniais pratimais siekia ne tik padidinti darbingumą, sustiprinti ar išsaugoti sveikatą, bet ir sumažinti riebalų masę, koreguoti kūno formas. Tyrimo tikslas — nustatyti, kaip ilgalaikiai fiziniai pratimai veikia įvairaus amžiaus vyrų kūno masę ir jos komponentų pokyčius. Tirti teoriškai sveiki vyrai (n = 70). Pagal amžių jie buvo suskirstyti į tris grupes: (I — 20—30 m., n = 17; II — 30—40 m., n = 33; III — 40— 50 m., n = 20). Antropometriniai rodikliai ir riebalinės odos raukšlės buvo išmatuota du kartus: prieš ir po metų fizinių pratimų taikymo atskiroms raumenų grupėms lavinti. Tyrimo metu apskaičiuota ir analizuota: kūno masės indeksas (KMI), aktyvioji kūno masė (AKM), santykinė raumenų ir riebalų masė. Rezultatai parodė, kad aktyvioji kūno masė padidėjo (p < 0,05) jaunesnio ir vidutinio amžiaus vyrų grupėse. Nors santykinė raumenų masė didėjo sulig amžiumi, tačiau nei pirmo, nei antro tyrimo metu statistiškai patikimo reikšmių skirtumo tarp grupių nebuvo (p > 0,05). Po metų kryptingo fizinio krūvio taikymo santykinė raumenų masė reikšmingai (p < 0,05) padidėjo visose vyrų amžiaus grupėse. Vertinant santykinės riebalų masės dydžius buvo pastebima šio rodiklio mažėjimo tendencija tarp visų tiriamųjų, tačiau tik 30—40 m. amžiaus grupėje šis skirtumas buvo statistiškai patikimas (p < 0,05). Visų tiriamųjų kūno masės indeksas po ilgalaikių treniruočių nepakito. Raktažodžiai: aktyvioji kūno masė, santykinė raumenų ir riebalų masė, kūno masės indeksas, ilgalaikiai fiziniai pratimai.