(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimu siekta išsiaiškinti, kaip Lietuvos kūno kultūros akademijos studentai konstruoja savo studentišką identitetą, t. y. kaip jie identiﬁ kuojasi su studento socialiniu vaidmeniu. Buvo klausiama, kokią prasmę studentai suteikia šiam vaidme- niui, kuo jis jiems reikšmingas ir kuo įpareigoja. Išsami studentiško identiteto analizė leistų prognozuoti, kaip studentai nusiteikę mokytis, siekti mokslo žinių. Ieškant atsakymo į šiuos klausimus, tyrimo objektu pasirinkta studijuojančiųjų identiﬁ kacija su studento vaidmeniu aukštojoje universitetinėje mokykloje, o tyrimo tikslu siekta atskleisti identiﬁ kacijos su šiuo vaidmeniu raišką. Tyrimo metu taikytas pusiau struktūrizuotas interviu, todėl sudarytas klausimynas, kurio struktūra atitinka teoriškai pagrįstus identiﬁ kacijos su vaidmeniu bruožus. Tiriamųjų imtis — tikslinė, arba teorinė. Tiriamieji parinkti savano- riškumo principu. Svarbiausias tiriamiesiems taikomas kriterijus — būti išgyvenus fenomeną, domėtis jo prigimtimi ir prasmėmis. Imties tūrį, kokybinio tyrimo metu taikant interviu metodą, sudarė 54 Sporto edukologijos bei Sporto technologijų ir turizmo fakultetų I—IV kursų studentai, parinkti pagal anksčiau nurodytus kriterijus. Studentų vaidmens identiﬁ kacija rodo, kaip jie, kaip studentai, suvokia savo užimamą socialinę poziciją aukštojoje mokykloje. Visi vaidmens identiﬁ kacijos požymiai gali būti sėkmingų studijų, savarankiško ir atsakingo darbo prie- laidomis. Tyrimas taip pat atskleidė, kad studentai savo vaidmenį suvokia ne tik kaip susijusį su mokymusi, darbu, bet ir su studentavimu — dalyvavimu įvairiuose studentiškuose kultūriniuose ir sportiniuose renginiuose. Tyrimo re- zultatai leidžia hipotetiškai teigti, kad akademinio jaunimo sėkmingą identiﬁ kaciją su studento vaidmeniu lemia tokie mokymosi aplinkos komponentai: 1) komunikacinis, ypač bendradarbiavimas su akademinės bendruomenės nariais, išgyvenant teigiamas emocijas; 2) pragmatinis, ypač studijų organizavimas, derinant studentų poreikius ir studijų programos tikslų realizavimą; 3) vertybinis, išskiriant dokumentų apie aukštąjį mokslą ir aukštąją universitetinę mokyklą analizę, įgalinant studijuojantįjį vertinti savo, kaip studento, teises ir pareigas, atskleidžiant jam studento, kaip partnerio, privalumus. Išvardytieji akademinio jaunimo identiﬁ kacijos su studento vaidmeniu aspektai lemia ir karjeros ypatumus, ir profesinį įvaizdį, sąlygojantį kūno kultūros ir sporto specialisto prestižą visuomenėje.