(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — ištirti ir įvertinti plaukikų specialiosios jėgos dinaminių parametrų tyrimo galimybes taikant originalią kompiuterizuotą dinamografinę sistemą. Tiriamieji ir tyrimo metodika: 24 įvairaus meistriškumo plaukikai atliko standartinius testus (Оноприенко, АÚаманов, 1973; Yeater et al., 1981; Фомиченко, 2001), kurių metu buvo registruojami traukio jėgos parametrai: a) maksimalioji traukio jėga sausumoje imituojant plaukimo peteliške grybšnį izometriniu režimu (F max s) ir su pririštu guminiu amortizatoriumi plaukiant vandenyje; b) vien rankomis (F vr); c) vien kojomis (F vk); d) visiškai koordinuojant rankų ir kojų judesius (F vpk); e) traukio jėga 30-ies sekundžių trukmės plaukimo testo metu (maksimalioji traukio jėga F max 30 ir traukio jėga 30-ą sekundę F 30 s). Traukio jėgos kitimas buvo registruojamas ir analizuojamas originalia kompiuterizuota dinamografine sistema. Ją sudaro dinamometras, kurio elektrinis signalas, proporcingas traukio jėgai, buvo registruojamas specialios konstrukcijos elektroniniu signalo kaupikliu. Signalas, užregistruotas duomenų įvedimo įrenginiu „Data Acquisition Card DAS1402“ (Cyber Research, USA), buvo skaitmenizuojamas ir talpinamas personalinio kompiuterio atmintyje. Diskretizavimo dažnis buvo 1000 Hz, o signalo skiriamoji geba — 12 bitų, arba 4096 lygiai. Traukio jėgos signalo parametrų analizė atlikta specialia programa, sukurta naudojant programavimo kalbą DELPHI. Visi registruoti traukio jėgos rodikliai buvo lyginami su 100 m nuotolio plaukimo laisvuoju stiliumi maksimaliais rezultatais. Remiantis tyrimų duomenimis, daromos šios išvados: 1) plaukikų specialiosios jėgos registravimas ir analizė naudojant kompiuterizuotą dinamografinę sistemą leidžia fiksuoti ne tik absoliučius traukio jėgos dydžius, bet ir sukuriamus traukio jėgos svyravimų netolygumus plaukimo ciklo ir net grybšnio metu, kurie teikia svarbią informaciją apie sportininko techninio parengtumo lygį; 2) tiriant plaukikų specialųjį fizinį parengtumą kompiuterizuota dinamografine sistema nustatyta, kad plaukikų testavimo metu dažnai naudojamas maksimaliosios traukio jėgos sausumoje rodiklis 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rezultatams prognozuoti pasirodė nepakankamai tinkamas. Geriausiai rezultatus rodo šie plaukimo su pririštu amortizatoriumi testo traukio jėgos rodikliai: traukio jėga plaukiant visiška koordinacija (F vpk), maksimalioji 30 sekundžių testo jėga (F max 30), jėga 30-ą sekundę (F 30 s). Raktažodžiai: plaukimas, traukio jėga, dinamografinė sistema.