(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Straipsnyje nagrinėjama sportuojančių moksleivių varžybinių socialinių įgūdžių problematika, siekiama atskleisti ugdymo programos poveikį krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybiniams socialiniams įgūdžiams. Atliekant tyrimą buvo kelti tokie uždaviniai: įvertinti, kaip ugdymo programos veikia krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybinius socialinius įgūdžius, susijusius su žodinės informacijos siuntimu ir priėmimu, ištirti ugdymo programos poveikį krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybiniams socialiniams įgūdžiams, susijusiems su moksleivių poelgių ir veiksmų reguliavimu. Tyrimo metu buvo taikomas adaptuotas Y. Sugiyama (1999) klausimynas iš 16 teiginių, vertinamų penkių balų skale. Buvo analizuojami tokie socialiniai įgūdžiai: kodavimo, dekodavimo, savikontrolė socialinės sąveikos metu ir emocinė reakcija į kitus. Ugdomojo eksperimento metu buvo sudarytos edukacinės sąlygos formuotis krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybi- niams įgūdžiams. Atsitiktinės serijinės atrankos principu sudarytos 2 grupės: eksperimentinė (26 krepšinį žaidžiantys moksleiviai) ir kontrolinė (28 moksleiviai) (iš viso 54 tiriamieji). Abiejų grupių tiriamieji — Kauno miesto V. Chomi- čiaus krepšinio mokyklos vaikinai, gimę 1991 m. Eksperimentu atskleistas ugdymo programos poveikis krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybiniams socialiniams įgūdžiams: taikytos pedagoginio poveikio priemonės statistiškai patikimai (p < 0,001) veikė krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybinius įgūdžius, susijusius su žodinės informacijos siuntimu ir priėmimu, t. y. kodavimo ir dekodavimo įgūdžių lygis po ugdomosios programos pakilo. Nustatytas teigiamas ugdymo programos poveikis krepšinį žaidžiančių moksleivių varžybiniams socialiniams įgūdžiams, susijusiems su elgesio ir veiksmų reguliavimu varžybų metu. Po ugdymo programos statistiškai patikimai (p < 0,01) pakilo savikontrolės ir emocinės reakcijos į kitus įgūdžių lygis. Raktažodžiai: varžybiniai socialiniai įgūdžiai, ugdymo programa, krepšinis.