(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Matematinės statistikos metodais buvo tirta 2004 metų Europos vyrų rankinio čempionato 16 šalių rinktinių (n = 254) narių ūgio, svorio, varžybinės patirties, amžiaus rodiklių poveikis sportiniams rezultatams. Duomenys paimti iš oﬁ cialių dokumentų. 2004 metų Europos čempionato rungtynių sėkmę daugiausia lėmė žaidėjų amžius (r = 0,565; r 2 = 0,3196). Čempionato dalyvių amžiaus vidurkis — 28,3 ± 3,9 metų. Visi aukštesnes vietas (1—8) užėmusių rinktinių nariai, išskyrus ketvirtos vietos laimėtojus Kroatijos rankininkus, buvo vyresni negu čempionato dalyvis vidutiniškai. Čempionato dalyvis rinktinėje vidutiniškai buvo žaidęs 86,5 ± 62 rungtynes. Varžybinės patirties (šalies rinktinėje žaistų rungtynių skaičius) rodiklis taip pat turėjo įtakos (r 2 = 0,2561) aukštesnės vietos užėmimui. Daugiau galimybių laimėti rungtynes turėjo tos rinktinės, kurių žaidėjų patirtis buvo didesnė (r = 0,506). Čempionato žaidėjų varžybinę patirtį lėmė jų amžius (r = 0,753). Nors tarp užimtų vietų ir ūgio rodiklių nustatyta tiesinė priklausomybė, tačiau šiek tiek aukštesnio ūgio žaidėjų rinktinės didesnių galimybių laimėti rungtynes ir užimti aukštesnę galutinę vietą šiame čempionate neturėjo (r 2 = 0,0161). Čempionato dalyvių ūgio vidurkis — 191,1 ± 5,7 cm. 2004 metų Europos čempionate žaidėjų svoris turėjo reikšmingesnę įtaką (r 2 = 0,2561) sėkmingai rungtynių baigčiai negu ūgis. Čempio- nato dalyvių svorio vidurkis — 92,5 ± 4,7 kg. Vidutinis čempionato dalyvių kūno masės indeksas — 25,3. 2004 metų Europos čempionate reikšmingesni buvo varžybinės patirties, o ne kūno konstitucijos rodikliai. Šių rodiklių reikšmė priklauso nuo konkuruojančių komandų žaidėjų kitų parengtumo požymių skirtingumo. Raktažodžiai: rankinis, parengtumas, kūno kompozicija, varžybinė patirtis.