(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Labai svarbu visais sportinio rengimo etapais reguliariai nustatyti ir įvertinti sportininkų ﬁ zinį parengtumą. Tai yra sportinio rengimo esmė (Karoblis, 2003). Pagal tyrimų rezultatus galima planuoti ﬁ zinius krūvius ateityje. Ypač svarbu deramai panaudoti treniruotės metodus ir priemones bei tinkamu santykiu taikyti įvairias rengimo rūšis pubertatiniu jaunųjų sportininkų rengimo laikotarpiu (Gailiūnienė, Kontvainis, 1994). Tyrimo tikslas — nustatyti ir įvertinti 13—15 metų ledo ritulininkų bendrojo ﬁ zinio parengtumo kaitą per makrociklą taikant specialų trijų mikrociklų rengimo planą. Buvo tirtas ledo ritulio komandos žaidėjų (n = 17) bendrasis ﬁ zinis parengtumas, kai jiems buvo 13, 14 ir 15 metų (I—III tyrimas), analizuojant 2002 / 2003, 2003 / 2004 ir 2004 / 2005 metų sezonų tyrimo rezultatų vidurkius. Fiziniam parengtumui ištirti naudota New Test elektroninė aparatūra. Tyrimo metu nustatėme greitumą, jėgos greitumą, staigiąją jėgą (Bosco et al., 1983; Raslanas, Skernevičius, 1998). Tiria- mieji atliko po tris bandymus, užrašomas tik geriausias rezultatas. Taip pat buvo nustatyta jėgos ištvermė, ištvermė, plaštakų jėga (dinamometrija), vikrumas (specialusis testas). Fizinių ypatybių pokyčiai per tyrimo laikotarpį buvo šie: staigiosios jėgos (horizontalaus šuolio — 10,7%, vertika- laus — 9,7%); greitumo — 8,6%; jėgos greitumo (30 m bėgimo iš vietos — 4,6%, 20 m — 4,0%); plaštakos jėgos (dinamometrijos): dešinės — 27%, kairės — 26%; jėgos ištvermės (prisitraukimų prie skersinio) — 22%; vikrumo (specialiojo testo) — 6,4%; ištvermės (300 m bėgimo) — 12%. Tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad mūsų naudota eksperimentinė ﬁ zinio rengimo programa buvo veiksminga. Lygindami Lietuvos 13—15 metų ledo ritulininkų įvairių ﬁ zinių ypatybių rezultatus su kitų šalių (Švedijos, Rusijos) ir Lietuvos šio amžiaus krepšininkų analogiškų tyrimų ﬁ zinio parengtumo rezultatais galime teigti, kad buvo geresni mūsų tiriamųjų staigiosios jėgos, greitumo ﬁ zinių ypatybių rezultatai, o ištvermės, jėgos ištvermės ir vikrumo ﬁ zinių ypatybių — panašūs. Raktažodžiai: rengimo etapai, rengimo rūšys, tyrimo laikotarpis, mezociklas, metinis ciklas.