(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Šiuo metu dopingas kaip viena iš sportinės apgaulės formų sukelia vis daugiau diskusijų. Tyrimo tikslas — ištirti būsimųjų sporto pedagogų požiūrį į dopingo vartojimą šiuolaikiniame sporte. LKKA Sporto technologijų ir turizmo fakulteto sporto pedagogo specialybės IV kurso 88 studentai (32 merginos ir 56 vaikinai) buvo apklausti 2005 m. pavasarį. Taikytas 22 klausimų pusiau uždaro tipo klausimynas. Tyrimo duomenys buvo analizuojami vaikinų ir merginų nuomonių skirtumo aspektu. Duomenų skirtumo patikimumas nustatytas pagal χ 2 kriterijų. Išsiaiškinta, kad dauguma respondentų (84,4% merginų ir 69,6% vaikinų) vartoja leistinas priemones (vitaminus, maisto papildus ir neuždraustus medikamentus sportiniam rezultatui pagerinti). 15,6% merginų ir 21,4% vaikinų vartoja trenerio duodamus medikamentus. Penktadalis respondentų nurodė, kad jų draugai vartoja draudžiamus medikamentus. 66,1% vaikinų ir 43,8% merginų mano, kad jų varžovai vartoja neleistinas priemones sportiniam rezultatui pagerinti; atitinkamai 68,8 ir 82,1% respondentų yra tos nuomonės, kad jų sporto šakos elitas vartoja draudžiamus preparatus arba kitais būdais apgauna varžovus. Dauguma respondentų suvokia dopingo žalą, akcen- tuoja neigiamą jo poveikį sporte, bet yra tos nuomonės, kad be dopingo šiais laikais neįmanoma pasiekti geriausių sportinių rezultatų. Merginos labiau nei vaikinai (p < 0,05) linkusios su sportininku dalytis atsakomybe dėl dopingo vartojimo, joms labiau rūpi antidopinginio švietimo klausimai. Raktažodžiai: dopingo vartojimas sporte, atsakomybė dėl dopingo vartojimo, dopingo vartojimo pasekmės.