(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Studentų ﬁ zinio pajėgumo komponentų įvertinimas leidžia nustatyti tiriamojo ﬁ zinę būklę, stebėti jos kaitą taikant pasirinktas ﬁ zinio aktyvumo formas, sudaryti individualias sveikatos stiprinimo programas. Tyrimo tikslas — nustatyti Kauno medicinos universiteto studenčių ﬁ zinio pajėgumo kaitą 1994—2004 metais (2001 m. tyrimas nebuvo atliktas). Tiriamąjį kontingentą sudarė 1569 Kauno medicinos universiteto pirmo kurso studentės (amžiaus vidurkis — 18,66 ± 0,03 metų). Iš jų 139 studentės pakartotinai testuotos ketvirtais studijų metais. Jos buvo suskirstytos į dvi grupes: sportuojančiųjų ir nesportuojančiųjų. Fizinis pajėgumas nustatytas taikant Euroﬁ to testus. Tyrimai parodė, kad per dešimties metų laikotarpį Kauno medicinos universiteto pirmo kurso studenčių bendrosios ištvermės, pilvo raumenų ištvermės, plaštakos jėgos, šuolio į tolį, vikrumo ir greitumo rezultatai blogėja. Ypač ryškus ﬁ zinių ypatybių išugdymo prastėjimas pastebėtas 2003 ir 2004 m. Studijų metais sportuojančių merginų lankstumas, pilvo raumenų ištvermė gerėjo, plaštakos jėga mažėjo, o kitų ﬁ zinių ypatybių išugdymo lygis išliko stabilus. Nespor- tuojančių studenčių ﬁ zinis pajėgumas studijų metais prastėjo. Sportuojančių ketvirto kurso studenčių sveikatai svarbių ﬁ zinių ypatybių rodikliai buvo daug geresni nei ﬁ ziškai pasyvių. Raktažodžiai: fizinis pajėgumas, fizinis aktyvumas, studenčių sveikata.