(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Šio tyrimo tikslas — išsiaiškinti, ar šuolio aukštis, apskaičiuotas iš lėkimo trukmės, gali būti vartojamas žmonių šoklu- mui vertinti. Kėlėme tokius uždavinius: 1) ištirti, kaip siejasi šuolio aukščio įvertis, nustatytas iš žemės reakcijos jėgos ir lėkimo trukmės; 2) nustatyti daromą paklaidą vertinant šuolio aukštį iš lėkimo trukmės. Išanalizavome 116 šuolio dinamogramų. Iš jų 80 atsitiktinai parinktos antro kurso studentų, 36 — jaunimo rinktinės rankininkų. Šuoliai buvo atliekami pritupiant, rankos laikomos ant klubų. Kojos per kelius sulenkiamos 90° kampu. Rankininkai turėjo pašokti kuo aukščiau, tuo tarpu studentams nekėlėme šio reikalavimo, kadangi tyrimo uždavinys buvo ne palyginti atskirų tiriamųjų grupių šoklumo rezultatus, o nustatyti, kaip šuolio dinamogramos vieni dydžiai siejasi su kitais. Šuoliai buvo atliekami ant jėgos plokštės MA-1, kuria registravome žemės reakcijos jėgos vertikaliąją dedamąją. Vertinome tokius dydžius: lėkimo trukmę; vertikalųjį masės centro (MC) greitį atitrūkimo nuo žemės momentu; MC pakilimą atitrūkimo nuo žemės momentu (s at ); šuolio aukštį, surandamą dukart integruojant jėgos kreivę (h F ); šuolio aukštį, surandamą iš lėkimo trukmės (h lėk ). Tyrimo rezultatai parodė, kad h lėk yra vidutiniškai 14,1 cm mažesnis už h F . Ši dydžio s at vertė artima 13,8 cm. Regresinė analizė parodė, kad abiem būdais rastas šuolio aukštis labai priklauso nuo MC pakilimo atitrūkimo nuo žemės momentu, t. y. aukščiau šokant daugiau pakeliamas ir kulnas. Šuolio aukštis, apskaičiuotas iš lėkimo laiko, labai gerai koreliuoja su aukščiu, nustatytu integruojant jėgos kreivę (r = 0,95; p < 0,001). Atlikę lie- kamųjų paklaidų analizę gavome, kad h F 95% prognozės intervalas yra ± 0,100 m. Taigi pasikliaudami 95% galime teigti, kad pagal regresijos lygtį suradus šuolio aukštį h F , jis nuo h lėk skirsis ± 10 cm. Išvada: šuolio aukščio įvertinimas iš lėkimo trukmės yra labai netikslus, ir šis būdas negali būti taikomas vertinant sportininkų šoklumą. Raktažodžiai: vertikalus šuolis, palyginimas, metodai, šuolio aukštis.