(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Analizuojant įvairius sportinius rezultatus dažnai tenka nustatyti juos apibūdinančių kiekybinių ir kokybinių rodiklių tarpusavio priklausomybę ir ryšį. Tyrimo tikslas — remiantis sportininkų (n = 17) organizmo vystymosi rodikliais (ūgio, kūno masės) nustatyti bendrojo ﬁ zinio parengtumo rezultatų pokyčių koreliacinį ryšį sportininkų brendimo (pubertatiniu) laikotarpiu (13—15 m.). Tyrimo metodai: literatūros šaltinių analizė, pedagoginis eksperimentas, testavimas, matematinė statistika (koreliaci- nio ryšio, rezultatų pokyčio aritmetinio vidurkio patikimumo nustatymas), lyginamoji analizė. Tirta 13—15 m. amžiaus vaikų Kauno ledo ritulio komanda. Trejus metus tiriamieji treniravosi pagal eksperimentinę programą. Nustatyta, kad ledo ritulininkų ūgis per metus vidutiniškai padidėjo 6,5 cm. Didžiausias ledo ritulininkų augimo pokytis pastebėtas penkioliktais gyvenimo metais, pubertatiniu laikotarpiu. Tyrimo metu ledo ritulininkų kūno masė buvo mažesnė už to paties amžiaus nesportuojančių vaikų. Bendrojo ﬁ zinio parengtumo rezultatai gerėjo, tačiau ne- vienodai. Ledo ritulininkų ﬁ zinių ypatybių pokyčiai tyrimo laikotarpiu buvo tokie: staigiosios jėgos — horizontalaus šuolio — 12,0%, vertikalaus — 10,8%; greitumo — 20 m bėgimo įsibėgėjus — 7,9%; jėgos greitumo — 30 m bėgimo iš vietos — 4,4%, 20 m bėgimo iš vietos — 3,83%; plaštakos jėgos (dinamometrijos: dešinės — 27%, kairės — 26%); jėgos ištvermės — prisitraukimų prie skersinio — 22%; vikrumo — spec. testo — 6,4%; greitumo ištvermės — 300 m bėgimo — 12%. Nustatant ﬁ zinio vystymosi tarpusavio ryšį su ﬁ zinėmis ypatybėmis, I tyrimo metu pastebėtas didžiausias tiesioginis ūgio ryšys su staigiąja jėga (šuolio į tolį) bei plaštakos dinamometrija. Didžiausias atvirkštinis ryšys — su vikrumo ﬁ zine ypatybe (spec. testo). Didžiausias kūno masės tiesioginis ryšys — su plaštakos dinamometrija ir staigiąja jėga (šuolio aukštyn). Sportininkų kūno masės rodikliai mažiausiai koreliuoja su vikrumo ﬁ zine ypatybe (spec. testo). II tyrimo metu buvo nustatytas didžiausias ūgio ir greitumo ištvermės (300 m bėgimo) tiesioginis ryšys, mažiausias — su vikrumu. Kūno masės rodiklių didžiausias tiesioginis ryšys pastebėtas taip pat su plaštakos dinamometrija, o mažiau- sias — su vikrumo ypatybe. III tyrimo metu nustatytas didžiausias ūgio ir staigiosios jėgos (šuolio į tolį) tiesioginis ryšys, mažiausias (atvirkštinis) — su greitumo ištverme (300 m bėgimo). Didžiausias sportininkų kūno masės rodiklių tiesioginis ryšys pastebėtas su staigiąja jėga (šuolio aukštyn), mažiausias — su greitumo ištverme (300 m bėgimo). Raktažodžiai: pubertatinis amžius, tarpusavio ryšys, koreliacijos koeficientas.