(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Suaugusieji turi daug vaiko negatyvaus elgesio korekcijos priemonių. Jie gali vaikui kantriai paaiškinti, kodėl jo veiksmai yra netinkami ir kokio elgesio tikisi iš savo vaiko arba be komentarų taikyti įvairias bausmes. Aptarsime tik ﬁ zines bausmes, nes nėra vieningos mokslininkų nuomonės apie tokių priemonių pasekmes vaiko asmenybės raidai, o suaugusieji jas ypač dažnai taiko vaiko elgesio korekcijai. Tyrimo tikslas — suaugusiųjų požiūrio į ﬁ zines bausmes, kaip į pedagoginę elgesio korekcijos priemonę, tyrimas. Ištirta 100 respondentų imtis (50 vyrų ir 50 moterų), sudaryta patogiuoju būdu. Tyrimui atlikti sudarėme anketą, rem- damiesi viešosios nuomonės ir rinkos tyrimo centro „VILMORUS“ gyventojų apklausos metodika, vaikų patiriamam smurtui tirti (1999). Tyrimo medžiaga analizuota taikant matematinės statistikos metodus. Gautų rezultatų skirtumo patikimumas buvo apskaičiuojamas pagal chi kvadrato (χ²) kriterijų, kuris naudojamas hipotezėms apie kintamojo skirstinį populiacijoje tikrinti. Pasirinktas patikimumo lygmuo α = 0,05. Rezultatų skirtumas laikytas reikšmingu, kai p < 0,05. Išsiaiškinta, kad ﬁ zines bausmes naudoja daugumas tėvų (atitinkamai 52% vyrų ir 78% moterų) (p < 0,05). Moterys reikšmingai dažniau nei vyrai yra patys patyrę ﬁ zinę bausmę vaikystėje. Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad ﬁ zinė bausmė vaikams, kaip elgesio korekcijos priemonė, pasirenkama rečiau. Respondentus tėvai vaikystėje dažniau- siai bausdavo už neklusnumą atsikalbinėjimą, dingimą iš namų, melą. Pagrindinės priežastys, dėl kurių respondentai baudžia savo vaikus, — atsikalbinėjimas, neklusnumas, melas, blogi pažymiai, prasta tėvų nuotaika. Beveik pusė respondentų (58% vyrų ir 48% moterų) mano, kad ﬁ zinės bausmės padeda tapti geresniu žmogumi. Nuomonei, kad ﬁ zinės bausmės yra būtina auklėjimo priemonė, prieštarauja 52% vyrų ir 22% moterų. Tačiau tik trečdalis respondentų (30% vyrų ir 28% moterų) mano, kad ﬁ zines bausmes reikia uždrausti įstatymu. Raktažodžiai: elgesio korekcija, fizinė bausmė, fizinių bausmių taikymo priežastys, fizinių bausmių pasekmės.