(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Aerobikos pratybos tarp studenčių populiari ﬁ zinio aktyvumo forma. Tačiau siekiant sveikatą stiprinančio poveikio svarbi ﬁ zinio krūvio optimizavimo, individualizavimo problema, nes aerobikos pratybos yra grupinės ir jose dalyvauja skirtingo pajėgumo, treniruotumo merginos. Tyrimo tikslas — įvertinti jaunesnio amžiaus moterų širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinius rodiklius priklauso- mai nuo aerobikos pratybų stažo. Tiriamoji imtis — 64 studentės (21,97 ± 2,11 m. amžiaus), 2—3 kartus per savaitę lankančios aerobikos pratybas. Pagal treniravimosi trukmę išskyrėme dvi grupes: pirmos grupės merginos pratybas lankė iki metų (≤ 12 mėn.; n = 36), antros — daugiau kaip metus (> 12 mėn.; n = 28). Taikyta ilgalaikė EKG stebėsena (24 h), naudojant „Cardio—Scout“aparatą su penkiais elektrodais, registruojančiais dvi įprastines EKG derivacijas. Tyrimo metu nagrinėti šie dydžiai: JT intervalas, R amplitudė, QRS kompleksas ir RR intervalas. Tyrimas parodė, kad įsidirbimo dalyje daugiau nei vienerius metus aerobikos pratybas lankančių merginų RR intervalo trukmė ilgesnė nei turinčių mažesnį stažą (p < 0,05). Abiejose grupėse didžiausio intensyvumo metu registruotos R amplitudės rodiklių reikšmės skiriasi, lyginant su įsidirbimo ir atsigavimo fazėmis (p < 0,05), tačiau pastebimas šio rodiklio stabilumas, lyginant įsidirbimo ir atsigavimo fazes (p > 0,05). Atsigavimo metu ﬁ ksuoto QRS komplekso tru- kmė buvo trumpesnė mažesnę treniravimosi patirtį turinčių tiriamųjų (p < 0,05). Taip pat mažiau treniruotų merginų QRS komplekso trukmė atsigavimo metu yra trumpesnė, lyginant su įsidirbimo (p < 0,05), o didesnį pratybų lankymo stažą turinčių merginų QRS komplekso trukmė normalizuojasi greičiau (p > 0,05). Palyginus abi grupes pagal JT intervalo kitimą krūvio ir ramybės metu, statistiškai patikimo skirtumo nenustatyta (p > 0,05). Raktažodžiai: ŠKS funkciniai rodikliai, EKG stebėsena, aerobikos pratybos.