(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Pastaruoju metu vis dar didelį rūpestį kelia ribotos intelekto raidos asmenų integravimasis, jų gyvenimo kokybė ir ugdymas. Kaip rodo praktika, daugelis pedagogų, dirbdami su ribotos intelekto raidos vaikais, pastebi tam tikrų teigiamų jų ﬁ zinių ir asmenybės pokyčių. Todėl reikėtų pabrėžti, kad vis dar stokojama tyrimų, kuriais būtų bandoma įvertinti taikomosios ritminės gimnastikos, kaip vieno iš taikomosios ﬁ zinės veiklos elemento, poveikį vidutiniškai protiškai atsilikusiems vaikams. Tyrimo tikslas — nustatyti ritminės gimnastikos pratybų poveikį ribotos intelekto raidos merginų ﬁ ziniam pajėgumui. Iškeltas tikslas leido apibrėžti šiuos tyrimo uždavinius: 1) parengti ritminės gimnastikos pratybų programą ribotos intelekto raidos merginų ﬁ ziniam pajėgumui gerinti; 2) atskleisti ribotos intelekto raidos merginų ﬁ zinio pajėgumo pokyčius dėl ritminės gimnastikos pratybų poveikio. Buvo tiriamos ribotos intelekto raidos 18—25 metų merginos (n = 36), pasirinktos atsitiktiniu netikimybiniu būdu iš Kauno specialiosios olimpiados klubo. Skirstant respondentes į tiriamąją ir kontrolinę grupes, atsižvelgta į jų užimtu- mą. Dvidešimt keturios riboto intelekto raidos merginos, nedalyvaujančios kitoje veikloje, buvo paskirtos į tiriamąją grupę, likusios dvylika dalyvavo kitoje papildomo ugdymo veikloje ir buvo paskirtos į kontrolinę grupę. Testavimo būdu nustatytas bendrasis merginų ﬁ zinis pajėgumas taikant Danijos bendrosios gimnastikos federacijos 1994 metais sukurtą metodiką, skirtą bendrąją gimnastiką kultivuojančių asmenų bendrajam ﬁ ziniam parengtumui tirti (Course in general gymnastics, 1994). Aerobikos pratybos ir jų metu sukurta palanki bendradarbiavimo su ugdytiniais aplinka yra veiksminga pedagoginio poveikio priemonė, galinti skatinti ribotos intelekto raidos merginų ﬁ zinio pajėgumo raidą. Dėl ritminės gimnastikos pratybų poveikio gerėjo tokie tiriamosios grupės ribotos intelekto raidos merginų ﬁ zinio pajėgumo rodikliai kaip judesių koordinacija, pusiausvyra, lankstumas, nugaros, pilvo, rankų, kojų raumenų jėga (p < 0,001). Kontrolinėje grupėje reikšmingesnių ﬁ zinio pajėgumo rodiklių pokyčio nepastebėta. Be to, tiriamosios grupės ribotos intelekto raidos merginų liemens jėga ir lankstumas nesiskyrė nuo nesutrikusios intelekto raidos bendraamžių. Raktažodžiai: ribota intelekto raida, fizinis pajėgumas, ritminė gimnastika.