(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Laikoma, kad organizmas veikia kaip vieninga kompleksinė sistema, o funkcinių sistemų reakcija į ﬁ zinio krūvio mėginius rodo bendrą organizmo būklę ir parengtumą. Visgi iškyla problema, kaip užregistruoti santykiškai nedi- delius treniruotumo pokyčius ar skirtumus. Šio tyrimo tikslas — palyginti funkcinių rodiklių, užregistruotų atliekant ﬁ zinio krūvio mėginius, vertinimo metodų tikslumą, kai reikia nustatyti santykiškai nedidelį sportininkų parengtumo skirtumą. Buvo tiriamos dvi futbolininkų grupės: 23 Lietuvos futbolo aukščiausios lygos klubinės komandos sportininkai (FKK), ir 23 Lietuvos futbolo olimpinės rinktinės nariai (LFOR). Tiriamieji atliko tris ﬁ zinio krūvio mėginius: Rufjė (lengvą, dozuoto aerobinio krūvio), 30 s trukmės vertikalių šuolių (maksimalaus anaerobinio krūvio) ir 40 s trukmės tepingo testus. Atliekant krūvius ir atsigavimo metu kompiuterine EKG analizės sistema „Kaunas—krūvis“ buvo registruoja- ma 12 standartinių EKG derivacijų. Vertinant tyrimų rezultatus buvo naudojami įprastinis euristinis ir kompleksinis rodiklių vertinimas. Tepingo testo rezultatai buvo vertinami pagal Ukrainos kūno kultūros universiteto mokslininkų parengtą CNS funkcinės būklės ir darbingumo rodiklių vertinimo metodiką, kuria nustatomi CNS funkcinio paslan- kumo, nuovargio, bendrojo darbingumo, anaerobinio darbingumo ir anaerobinės talpos rodikliai. Atlikta alometrinė tepingo testo rezultatų analizė. Norint įvertinti, kaip kinta elektrokardiogramos RR ir JT intervalų reikšmės, vertintas adaptacijos greičio rodiklis, nusakantis procentinį JT ir RR pokyčio skirtumą krūvio metu. Šio tyrimo rezultatai patvirtino hipotezę, kad vertinant didelio meistriškumo sportininkų funkcinio parengtumo rezul- tatus kompleksiškumo metodai, geriau nei euristinis atskirų rodiklių vertinimas, leidžia atskleisti santykiškai nedide- lius skirtumus tarp grupių, galimus individualius sportininko meistriškumo pokyčius, dėl to jie turėtų būti daugiau naudojami atliekant sportininkų parengtumo tyrimus. Šių metodų kūrimui turi būti skiriama daugiau dėmesio. Raktažodžiai: fizinio krūvio testai, širdies ir kraujagyslių sistema, centrinė nervų sistema.