(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tyrimo tikslas — nustatyti Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) graikų-romėnų imtynių rinktinės narių atlie- kamų metimų per nugarą efektyvumą. Tyrimo metodai: literatūros šaltinių analizė, pedagoginis stebėjimas, matematinė statistika. Buvo tiriama 10 didelio meistriškumo LKKA graikų-romėnų imtynininkų (2 Lietuvos rinktinės nariai, 2 kandidatai į Respublikos rinktinę, 6 aukštųjų mokyklų I—II vietų laimėtojai). Pedagoginis stebėjimas ir atliekamų veiksmų registravimas vyko 2005—2007 metais šešiose aukšto lygio varžybose (2 Lietuvos aukštųjų mokyklų pirmenybėse, 2 tarptautiniuose R. Bagdono vardo turnyruose, 2 Lietuvos čempionatuose). A. A. Novikovas ir kt. (Новиков и др., 1987) pažymi, kad vienai imčiai užimant stovimą padėtį vidutiniškai tenka 4—6 įvertinti veiksmai. Kylant imtynininkų svorio kategorijai, atliekamų veiksmų kiekis mažėja, tačiau jų atlikimo efektyvumas nekinta. Todėl tiriamųjų svorio kategorija nebuvo ﬁ ksuojama. Buvo stebima ir registruojama, kiek tiriamieji per šešerias varžybas iš viso atliko arba bandė atlikti (metimas ne- buvo įskaitytas) metimų per nugarą. Veiksmų efektyvumas buvo apskaičiuotas pagal A. Novikovo (Новиков, 1976) aprobuotą formulę. Rodiklis apibūdina imtynininkų puolamųjų veiksmų efektyvumą ir sportininko meistriškumo lygį. Šis stipriausių pasaulio imtynininkų rodiklis yra lygus 0,55—0,60. Jei jis siekia 0,50—0,54 — yra geras, jei 0,40—0,49 — patenkinamas. Tyrimo duomenys parodė, kad LKKA graikų-romėnų imtynių rinktinės nariai dažniausiai atlieka metimus per nu- garą, sugriebdami už kitavardės rankos ir liemens — 166 (51,2%). Šiek tiek rečiau atliekami metimai per nugarą, sugriebus už kitavardės rankos ir sprando — 46,2%. Gana retai atliekami metimai sugriebus varžovą kitokiais būdais — 2,6%. Iš viso LKKA graikų-romėnų imtynių rinktinės narių atliktų 346 metimų per nugarą buvo įvertinti 158 (45,7%). Iš visų tiriamųjų realių bandymų atlikti metimus per nugarą neįvertinta buvo 188 (54,3%). Palyginus su geriausiais pasaulio imtynininkais, LKKA graikų-romėnų imtynių rinktinės narių metimų per nugarą efektyvumo lygis yra patenkinamas (0,46). Rekomendacijos: atkreipti graikų-romėnų imtynininkų dėmesį į parengiamuosius technikos ir taktikos veiksmus, apgaulingus judesius, norint realizuoti iš anksto numatytą veiksmą. Raktažodžiai: graikų-romėnų imtynės, metimai per nugarą, efektyvumas.