(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Atsigavimas po ﬁ zinių krūvių — svarbi treniruotės metodų sudedamoji dalis, lemianti greitosios ir ilgalaikės adap- tacijos ypatybes. Tyrimo tikslas — nustatyti graikų-romėnų imtynininkų raumenų darbingumo bei širdies ir krauja- gyslių sistemos funkcinių rodiklių kaitos ypatybes pasirengimo pasaulio čempionatui sportinėje stovykloje taikant koncentruotus greitumo jėgos krūvius. Buvo tiriami 7 didelio meistriškumo sportininkai, t. y. Lietuvos graikų-romėnų imtynininkai, visi Lietuvos olimpinės rinktinės nariai arba kandidatai, sportinės stovyklos metu besirengiantys pasaulio čempionato varžyboms. Raumenų darbingumo rodikliai buvo analizuojami registruojant santykinio raumenų galingumo rodiklius (W / kg) vertikalių šuolių metu. Organizmo funkcinės būklės ir atsigavimo proceso ypatybėms vertinti buvo naudojama kompiuterinė EKG registravimo ir analizės programa „Kaunas—krūvis“, registruojant 12 standartinių EKG derivacijų ir matuojant arterinio kraujo spaudimo (AKS) kaitą Rufjė ﬁ zinio mėginio ir atsigavimo po jo metu. Tyrimo rezultatai parodė, kad sportinėje stovykloje atliekant koncentruotus didelės apimties jėgos greitumo ﬁ zinius krūvius spartėja ŠKS adaptacija prie krūvių, gerėja raumenų santykinio galingumo ir anaerobinio darbingumo talpos rodikliai, tačiau ŠKS funkcijos ekonomiškumas atliekant dozuoto krūvio mėginį sumažėja. Tyrimo rezultatai patvir- tino hipotezę: reikšminga atsigavimo po ﬁ zinių krūvių ypatybė yra širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinių rodiklių grįžimo į pradinį lygį nuoseklumas. Esant normaliai funkcinei būklei, greičiausiai į pradinį lygį grįžta reguliacinių ir aprūpinimo sistemų, paskui — reguliacinių, vėliausiai — aprūpinančiųjų sistemų rodikliai. Raktažodžiai: fiziniai krūviai, širdies ir kraujagyslių sistema, atsigavimas, funkcinė būklė.