(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2008)
Modernizuojant švietimo sistemą Lietuvoje ir siekiant bendrų Europos Sąjungos užsibrėžtų tikslų ypatinga vieta tenka mokinių neformaliajam švietimui. Valstybinėse švietimo strategijos 2003—2012 metų nuostatose numatoma plėtoti neformalųjį ugdymą, kad būtų užtikrinta vaikų ugdymo kokybė. Tyrimo tikslas — nustatyti veiksnius, lemiančius 5—6 klasių mokinių (jaunųjų paauglių) dalyvavimą neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme. Tyrimas buvo vykdomas 2007 m. gegužės mėn. Apklausos metu naudotos 4 rūšių anketos: 1. Mokiniams, kurie nedalyvauja neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme. 2. Mokiniams, kurie dalyvauja neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme: ● bendrojo lavinimo mokyklose; ● neformaliojo švietimo institucijose (sporto mokyklose ir centruose, sporto klubuose, turizmo centruose, jaunimo laisvalaikio centruose ir kt.); ● ir bendrojo lavinimo mokyklose, ir kitose neformaliojo švietimo institucijose. Tyrimo rezultatai gauti anoniminės anketinės apklausos metodu apklausus šešių bendrojo lavinimo mokyklų, esančių įvairiose Lietuvos vietose ir skirtingų dydžių miestuose (Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje, Šilutėje, Gargžduose), 672 jaunuosius paauglius. Tyrimu nustatyta, kad neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme dalyvauja mažiau nei pusė (41,7%) 5—6 klasių mokinių: mokykloje — 5,7%, už mokyklos ribų — 16,9% ir apie penktadalis jaunųjų paauglių lanko sporto būrelius ir mokykloje, ir kitose neformaliojo ugdymo įstaigose. Norinčių dalyvauti neformaliojo ﬁ zinio ugdymo veikloje mokykloje buvo 9,6% mažiau negu norinčių tęsti treniruotes kitose neformaliojo ﬁ zinio ugdymo įstaigose (χ 2 = 17,563; p < 0,005). Literatūros šaltinių analizė ir atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad jaunųjų paauglių sportinės veiklos pasirinkimui įtakos turi įvairūs veiksniai. Nustatyta, kad 5—6 klasių mokinių pasirinkimą dalyvauti neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme labiausiai lemia motyvaciniai veiksniai — noras būti stipriu ir sveiku (68,3%) bei saviraiškos (savireali- zacijos) poreikis — tikėjimas realizuoti savo gebėjimus (38,4%). Šie duomenys sutampa su kitų autorių (Zuozienė, 1998; Blauzdys, Jasiūnas, 2000; Cid, 2002; Bagdonienė,Blauzdys, 2005) gautaisiais. Svarbūs ir socialiniai veiksniai: draugų įtaka, trenerių, mokytojų bei tėvų skatinimas. Pagrindine nedalyvavimo neformaliajame ﬁ ziniame ugdyme priežastimi apie pusė respondentų (54,4%) nurodė laiko trūkumą. Dalis mokinių (13,9%) teigė, kad jie nedalyvauja šioje veikloje, nes nemėgsta sportuoti. Raktažodžiai: neformalusis fizinis ugdymas, neformalųjį fizinį ugdymą lemiantys veiksniai, ankstyvoji paauglystė.