(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2008)
Nors ryšiai tarp ﬁ zinio aktyvumo, pajėgumo ir sveikatos yra pagrįsti moksliniais tyrimais, tačiau sveikatą stiprinančio ﬁ zinio aktyvumo tolesni tyrimai yra prioritetinių tyrimų grupėje. Ypač aktualūs tyrimai, nagrinėjantys ﬁ zinio aktyvumo ir įvairių sveikatos komponentų dozės—atsako ryšius (Hardman, 2001; Oja, 2001; Oja, Borms, 2004). Tikslas — nustatyti 9 klasės berniukų kasdienio ﬁ zinio aktyvumo ir su sveikata susijusio ﬁ zinio pajėgumo tarpusavio ryšius. Tyrimas atliktas 2008 m. kovo—balandžio mėnesiais atsitiktiniu būdu atrinktose keturiose Kauno miesto mokyklose. 118 devintos klasės mokinių įvykdė visus būtinus tyrimo reikalavimus. Fizinis aktyvumas (FA) nustatytas pagal mo- diﬁ kuotą tarptautinio FA (IPAQ) klausimyno trumpąją formą (Ainsworth, Levy, 2004). Vadovaujantis modiﬁ kuotomis rekomendacijomis (Guidelines for Data Processing and Analysis of the International Physical Activity Quostionnaire (IPAQ) — Short and Long Forms, 2005), visi respondentai pagal bendrąją FA apimtį buvo suskirstyti į mažo (n = 32), vidutinio (n = 52) ir didelio FA (n = 34) grupes. Su sveikata susijęs ﬁ zinis pajėgumas (SSFPj) buvo nustatytas matuo- jant kūno masės komponentus, kojų raumenų staigiąją jėgą, rankų ir liemens raumenų ištvermę (Suni et al., 1994), lankstumą (Euroﬁ t, 1993), širdies ir kraujagyslių sistemos pajėgumą (Rufjė testu). Ryšiai tarp FA ir SSFPj bei rezultatų skirtumas tarp SSFPj ir FA grupių buvo įvertinti dispersine variacine analize ir Pirsono koreliacijos koeﬁ cientu. Palyginus skirtingų FA grupių SSFPj rezultatus nustatyta, kad daugeliu atvejų geresni rezultatai yra didesnio ﬁ zinio aktyvumo grupėse (F = 7,27—3,01; p < 0,001—0,05), išskyrus Rufjė testo rezultatus. Tarp bendrosios ﬁ zinio aktyvu- mo apimties ir SSFPj rezultatų nustatyti nevienodo stiprumo teigiami koreliaciniai ryšiai: vidutinio stiprumo ryšys nustatytas tarp bendrosios FA apimties ir staigiosios jėgos (r = 0,315; p < 0,01), silpnas ryšys tarp bendrosios FA apimties ir lankstumo (r = 0,284; p < 0,02) bei rankų ir liemens raumenų ištvermės rodiklių (r = 0,290; p < 0,01). Labai silpnas statistiškai nereikšmingas ryšys (r = 0,015; p > 0,05) nustatytas tarp bendrosios FA apimties bei širdies ir kraujagyslių sistemos pajėgumo rezultatų. Esant didesnei 9 klasių berniukų bendrajai FA apimčiai, nustatyti geresni kojų raumenų staigiosios jėgos, lankstumo, rankų ir liemens raumenų ištvermės rezultatai. Tarp bendrosios ﬁ zinio aktyvumo apimties ir kojų raumenų staigiosios jėgos, lankstumo ir rankų bei liemens raumenų ištvermės nustatyti tiesiniai statistiškai reikšmingi ryšiai. Raktažodžiai: fizinio aktyvumo dažnumas, trukmė, intensyvumas, apimtis; su sveikata susijęs fizinis pajėgumas