(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Tikslas — nustatyti 16 metų ir didelio meistriškumo krepšininkių ﬁ zinį išsivystymą, ﬁ zinį bei funkcinį pajėgumą, atlikti rodiklių lyginamąją analizę. Tyrimo metu nustatėme: ūgį, kūno masę, kūno masės indeksą (KMI), plaštakų statinę jėgą, gyvybinį plaučių tūrį (GPT), riebalų ir raumenų masę bei jų indeksą (RRMI). Tirdami ﬁ zines ir funkcines galias nustatėme: vienkartinį raumenų susitraukimo galingumą (VRSG), anaerobinį alaktatinį raumenų galingumą (AARG), 30 s darbo veloergo- metru mišrų anaerobinį alaktatinį-glikolitinį raumenų galingumą (AAGRG). Vikrumą tyrėme „Šešiakampio“ testu. Tiriant psichomotorines funkcijas nustatytas psichomotorinės reakcijos laikas (PRL) ir judesių dažnis (JD) per 10 s. Kraujotakos ir kvėpavimo sistemų funkcinis pajėgumas vertintas pagal Rufjė indeksą. Tyrimo rezultatai apdoroti matematinės statistikos metodais: apskaičiuotas aritmetinis vidurkis ( x ) ir reprezenta- cinė paklaida ( xS ), standartinis nuokrypis (S). Taip pat pateikti didžiausias ir mažiausias rodikliai. Apskaičiuotas aritmetinių vidurkių skirtumo patikimumas taikant dispersinės analizės metodą ir nustatant F kriterijų. Norint vaiz- džiai palyginti atskirų žaidėjų ir grupių įvairius rodiklius, duomenys standartizuoti ir sudaryti normalizuotų rodiklių proﬁ liai. Tyrimas parodė, kad jau 16 metų krepšininkės savo ūgiu ir kūno mase nesiskiria nuo didelio meistriškumo komandos žaidėjų. Visgi jos atsilieka plaštakų jėga ir turi didesnę kūno riebalų masę. Santykinis VRSG rodiklis suaugusių žaidėjų yra kur kas didesnis negu jaunų krepšininkių. Suaugusiųjų AARG bei AAGRG rodikliai taip pat buvo geresni nei jaunų krepšininkių, tačiau vikrumas abiejų grupių skyrėsi nepatikimai. Psichomotorinės reakcijos laiko rodikliai tarp grupių reikšmingai nesiskyrė, tačiau judesių dažnis didelio meistriš- kumo žaidėjų buvo didesnis. Abiejų grupių žaidėjų kraujotakos ir kvėpavimo sistemų funkciniai rodikliai geri. Jaunų krepšininkių Rufjė indekso rodikliai patikimai nesiskyrė nuo suaugusiųjų. Rezultatyviausia didelio meistriškumo komandos žaidėja didesnio nei kitos ﬁ zinio ir funkcinio pajėgumo, jos VRSG ir AARG rodikliai ypač geri. Raktažodžiai: moterų krepšinis, fizinis pajėgumas, galingumas, raumenų masė, jėga, funkcinis pajėgumas, vikrumas.