(untitled) (Baltic Journal of Sport and Health Sciences, 2018)
Klasiﬁ kacijos pagrindinis tikslas — garantuoti lygiavertį skirtingos ﬁ zinės negalios plaukikų dalyvavimą varžybose. Lygiavertiškumo įvertinimas labai sudėtingas procesas, dėl to vis dar tęsiasi mokslininkų diskusijos ieškant naujų tyrimo metodų, kaip išanalizuoti ir objektyviai vertinti skirtingos negalios plaukikų galimybę dalyvauti neįgaliųjų plaukimo varžybose. Dėl vis besitęsiančios klasiﬁ kacijos problemų diskusijos bei išsamesnių tyrimų trūkumo funkcinės plaukimo klasiﬁ kacijos sistemos tyrimai išlieka aktualūs ir reikšmingi. Straipsnyje nagrinėjamas funkcinės neįgaliųjų plaukimo klasiﬁ kacijos sistemos lygiavertiškumo klausimas. Iškelta problema, ar plaukimo klasiﬁ kacijos sistema skirtingos negalios plaukikams leidžia lygiavertiškai varžytis ir siekti rezultatų. Atliktas tyrimas dviem šios problemos aspektais — išnagrinėtas neįgalių plaukikų požiūris į klasiﬁ - kacijos sistemą ir bandyta išsiaiškinti, kokia skirtingos negalios plaukikų galimybė dalyvauti varžybose. Anketavimo metodu buvo tirti 32 neįgalūs plaukikai, eksperimentu ir testavimu — 21 tiriamasis. Tiriamieji suskirstyti į tris grupes. Pirmą grupę sudarė asmenys, patyrę amputacijų, antrą — asmenys po nugaros smegenų pažeidimų, trečią — asmenys, sergantys cerebriniu paralyžiumi. Atlikus tyrimus išryškėjo teigiamas neįgalių plaukikų požiūris į neįgaliųjų plaukimo klasiﬁ kacijos sistemą: didžioji dalis ﬁ ziškai neįgalių plaukikų pasisako, kad įgalieji nedalyvautų neįgaliųjų varžybose, dauguma skirtingos negalios (asmenys, turintys nugaros smegenų pažeidimų, patyrę amputacijų, sergantys cerebriniu paralyžiumi ir kt.) plaukikų patenkinti klasiﬁ kacijos sistema, nemažai skirtingo negalios sunkumo laipsnio (S 5 —S 7 , S 8 —S 10 ) ﬁ ziškai neįgalių plau- kikų patenkinti klasiﬁ kacijos sistema ir savo pasiektu rezultatu. Aštuonių savaičių treniruočių programa teigiamai veikė visus S 4 klasės negalios plaukikų rezultatus. S 4 klasės skirtingos ﬁ zinės negalios plaukikų aerobinio pajėgumo rodikliai buvo panašūs. Raktažodžiai: neįgaliųjų funkcinė klasifikacija, neįgaliųjų plaukimas, neįgaliųjų plaukikų aerobinė ištvermė.